Migrace pomáhá tlumit problémy se stárnutím populace

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Migrace pomáhá tlumit problémy se stárnutím populace
#Trendy#Ekonomika

Česká republika má jednu z nejvyšších měr ekonomické participace imigrantů na světě. Podobně či lépe jsou na tom ze zemí OECD jen Švýcarsko a Island, připomíná hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. „Díky tomu Česko patří k poměrně málo zemím na světě, u nichž OSN neočekává hlubší problémy spojené se stárnutím populace,“ připomíná v dalším dílu online diskuzí J&T Banka Talks.



České republika a její ekonomická situace je velkým lákadlem. Ukazují to tvrdá data, ať už o přímých investicích, tak také o růstu hodnoty firem na tuzemské burze. Stabilní ekonomické, ale i právní a relativně i společenské prostředí pak je pozitivní nejen pro finanční kapitál, ale také pro lidský kapitál.

„Podíváme-li se na čísla o migraci, můžeme sledovat trvale kladné migrační saldo. To znamená, že zároveň je Česká republika atraktivní pro lidi z jiných zemích a také pro místní, kteří masivně neemigrují z ekonomických příčin,“ uvedl v posledním dílu online diskuzí J&T Banka Talks věnovaném české ekonomice hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. „Co je však možná ještě důležitější, je vysoká míra ekonomické participace migrantů. Ta patří společně třeba se Švýcarskem a Islandem k nejvyšším v celém OECD,“ dodává Sklenář.


Ukrajinci jsou přínos

Co to znamená? Že lidé, kteří do České republiky přicházejí z ciziny, se zde zapojí do ekonomického procesu, ať už jako zaměstnanci, nebo jako podnikatelé.

To ostatně potvrdil před několika dny také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „K pondělku (tedy 11. září – pozn. red.) pracovalo víc než 113 tisíc lidí s dočasnou ochranou. Číslo stále narůstá, od začátku července, kdy jsme pravidla podpor zpřísnili, je to víc než devět tisíc lidí navíc na českém pracovním trhu,“ uvedl Jurečka. Dodal, že podle průměrných odhadů za letošek od pracujících uprchlíků stát získá na odvodech kolem 12 až 15 miliard korun.


Migrace pomáhá

Dalším pozitivem spojeným s migrací je podle Petra Sklenáře fakt, že do Česka přicházejí lidé ze všech vzdělanostních skupin. Sklenář tak vyvrací mýtus o migrujících "gastarbaiterech", kteří zde krátkodobě vydělají peníze a vrátí se do země původu.

To je přitom klíčový faktor pro udržitelnost populačního růstu v zemi. Aktuálně v České republice podle Českého statistického úřadu žije 10,9 milionu obyvatel. A tuzemská populace rostla i ve dvou největších pandemických letech 2020 a 2021, kdy dle statistiků zemřelo téměř o třetinu více lidí, než činil dlouhodobý průměr poslední dekády.

Podle Petra Sklenáře díky migraci patří Česká republika do poměrně malého klubu zemí, kde OSN nepočítá do následujících dekád s problémy spojenými s dramaticky stárnoucí populací. „Ukazuje se, že migrace je přínosná a patří k faktorům tlumící velké hrozby budoucích let,“ dodává Sklenář.

Celý díl online diskuze o české ekonomice si můžete poslechnout v oblíbených podcastových aplikacích (Spotify, Apple podcasts, Google podcasts). 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.