ČNB: Čekáme zvýšení sazeb o 25 b.b.; důležité první zasedání pod vedením Aleše Michla

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Dnes proběhne zasedání bankovní rady České národní banky, která bude rozhodovat o vývoji úrokových sazeb. Očekáváme, že bankovní rada zvýší dvoutýdenní repo sazbu o 25 bazických bodů ze 7,00 na 7,25%, když bude chtít zohlednit pokračující inflační tlaky a také lepší vývoj HDP v 1. polovině roku. Nicméně vnímáme, že těsná většina trhu očekává stagnaci sazeb na 7,00 %. Vedle samotného rozhodnutí o sazbách bude důležité, jaký dá bankovní rada výhled na sazby a jak se postaví k devizovým intervencím. Půjde o první měnověpolitické zasedání rady pod vedením nového guvernéra Aleše Michla, který se netají opatrnějším přístupem ke zvyšování sazeb. Proto bude zásadní, zda Michl označí současnou úroveň sazeb jako potřebnou, či zda předestře podmínky pro jejich budoucí snižování. V případě devizových intervencí může ČNB zopakovat odhodlanost zabránit oslabování koruny bez dalšího komentáře. Rozhodnutí o sazbách bude známé ve 14:30 a v 15:45 bude následovat tisková konference guvernéra.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.