Magnus Magazín: Tentokrát o spánku a snění

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Magnus Magazín: Tentokrát o spánku a snění

Spánek v lidském životě zabírá třetinu veškerého času a zásadně ovlivňuje celkové zdraví člověka. Jaký vliv má jeho kvalita na fungování organismu? Co se děje s naším tělem, když špatně spíme? Proč skoro každý z nás někdy zápasí s nočními můrami? Na tyto a další otázky odpovídá již devatenácté číslo magazínu Magnus.


Spánek je stav podobný smrti, kdy se člověk dostává do přechodové oblasti mezi naším světem a světem mrtvých. Čím jsme starší, tím víc se interval spánku zkracuje, jako bychom cítili, že všechno letí rychleji a nám se nechce ztrácet čas.

„Toto vydání magazínu Magnus by mohlo být průvodcem pro každého, kdo se chce naučit dobře spát a pozemské bytí si prodloužit. Pokud budeme spánek a sny vnímat jako svůj druhý život, můžeme toho mít před sebou ještě opravdu hodně. A vždycky je na co se těšit,“ říká ke zvolenému tématu senior editor magazínu Joachim Dvořák.


Seřiďte si biologické hodiny

Úvodní text Spěte sladcepřipravila Jitka Bušková, neuroložka s evropským certifikátem v oboru somnologie, která působí jako vedoucí oddělení spánkové medicíny v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech. „Spěte dostatečně dlouho, vstávejte pravidelně a ráno pusťte do místnosti co nejvíce světla. Už v té době totiž seřizujete své biologické hodiny na celý den a ovlivňujete i kvalitu nočního spánku,“ radí čtenářům.

Kde Praha zaspala

Velký rozhovor věnoval magazínu architekt a bohém Vít Máslo, který prozradil, co dává městům tvář a v čem Praha zaspala. Víta Máslo znají klienti J&T Banky jako tvůrce nového sídla banky v pražském Karlíně. Pro magazín se povedlo získat i příspěvek Jana Švankmajera, světoznámého filmového tvůrce, výtvarníka, režiséra a také člena surrealistické skupiny, což je pro toto téma klíčové.

Sny zachycené na fotografii

Magnus je tradičně vyhlášený svými kvalitními fotoeseji, čtenáři je najdou i v tomto čísle.Americká fotografka a režisérkaBarbara Peacock založila neziskovou organizaci, která učí umění znevýhodněné děti na Haiti a v Kambodži. Magazín představuje její aktuální projekt American Bedroom, v němž bez sentimentu nahlíží do soukromí ložnic obyčejných Američanů.

Chris de Bode je oceňovaný nizozemský fotograf a filmový režisér, který dokumentuje společenská a humanitární témata a pro Magnus vybral fotografie ze svého projektu Dreams, v němž sbírá a vizualizuje dětské sny po celém světě. Rens (14) z Nizozemí se narodil jako holka, ale vždy se cítil být klukem. Sní o tom, že se jím jednou stane. Blaise (12) z Haiti přežil ve své zemi ničivé zemětřesení. Zatím neví, jestli by bylo lepší být taxikářem, nebo Michaelem Jacksonem…

Nechybí ani pravidelné knižní a filmové tipy či informace o nové galerii Magnus Art. Příjemné čtení!


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.