Týdenní komentář

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



 

Dění na světovém trhu

První zářijový týden začal poněkud zvolna kvůli svátku v zámoří (Labor Day), ale ani jeho zbytek neoplýval větší aktivitou na akciových trzích. Na pořadu dne nebyly žádné významné události, a tak se investoři zaměřili na makroekonomická data. Negativním překvapením byl hned v úterý čínský index nákupních manažerů ve službách Caixin za srpen, který nečekaně poklesl na 51,8 b. vs. oček. 53,5 b. po 54,1 bodech před měsícem. Jednalo se o další střípek do skládanky horšího vývoje tamní ekonomiky. Mezi sledované události především v našem regionu se dalo označit překvapivě razantní snížení základní úrokové sazby polskou centrální bankou. Došlo ke snížení sazeb o 75 b.b. na 6,0 % vs. oček. snížení o 25 b.b. Tento nečekaně prudký obrat silně otřásl polským zlotým, který vůči euru za týden ztratil přes 3 %. Absence výraznějších impulzů a pondělní svátek v zámoří se odrazil i na nevýrazném obchodování na akciových indexech. 

 

Konkrétně USA pak měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden o 0,8 % t/t slabší. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila o 0,9 % t/t níže. Domácí index PX neodolal výraznému prodejnímu tlaku a odepsal 1,42 % t/t na 1321,7 bodu.

 

Společnosti na BCPP

ČNB rozhodla o zrušení úročení povinných minimálních rezerv (PMR) s platností od 5. října tohoto roku. V současné době jsou banky povinny držet v rámci PMR 2 % z primárních vkladů a jsou úročeny repo sazbou ČNB (nyní 7 %). Ke konci června byly povinné minimální rezervy držené u ČNB ve výši 120 mld. Kč, což by při platnosti od října tohoto roku, 7% sazbě letos a průměrné 5,5% sazbě příští rok (odhad České bankovní asociace) znamenalo pro celý sektor negativní dopad 2,1 mld. Kč v tomto roce a 6,6 mld. Kč v příštím roce. Zisk celého sektoru se pak pohybuje kolem 100 mld. Kč. Dá se předpokládat, že po zrušení úročení PMR budou banky svou pozici optimalizovat a dopad do hospodaření by se tak mohl pohybovat v rozpětí 1-2 % čistého zisku letos a 4–5,5 % očekávaných zisků celého sektoru v příštím roce. Zpráva je tak pro banky negativní, ale s relativně omezeným dopadem. Erste zakončila týden na 781,2 Kč (-1,83 % t/t), KB na 679,5 Kč (-2,86 % t/t) a Moneta na 82,60 Kč (-1,31 % t/t).

 

Gen. ředitel a zakladatel stejnojmenné společnosti Artur Gevorkyan uvedl, že jeho společnost má záměr do konce tohoto roku přejít z trhu Start na trh Prime pražské burzy. Šlo by tak o první společnost, která přešla ze Startu na Prime. Zároveň Gevorkyan zvažuje duální listing na burze v Bratislavě. Přechod na pražský trh Prime by neobnášel emisi nových akcií. Obchodování na trhu Prime by společnosti přineslo vyšší likviditu a možný zájem zahraničních investorů. Titul zakončil týden na 240 Kč, tj. beze změny.

 

Skupina EP Infrastructure (EPIF), ve které drží EPH 69% podíl, reportovala výsledky za první polovinu tohoto roku. Očištěná EBITDA meziročně poklesla o 12 % na 592 mil. EUR, za čímž je především propad EBITDA v segmentu přepravy plynu (-79 % r/r) v souvislosti s válkou na Ukrajině. Za první polovinu roku přeprava plynu představovala 7 % z konsolidované EBITDA. Společnosti se naopak dařilo v segmentech distribuce plynu a elektřiny (+21 %) a skladování zemního plynu (+92 %). Zadlužení společnosti (čistý dluh/EBITDA) na základě skutečných ekonomických podílů (pro rata) bylo na úrovni 2,57x (2,9x na konci minulého roku). Celkově EPIF reportoval solidní čísla. Problémový segment přepravy ruského plynu již tvoří jen malou část z celkových čísel a ostatní hlavní segmenty pokračují v růstu. Celkově solidní čísla limitují negativní vnímání efektu válečného konfliktu na Ukrajině na skupinu EPH i vydané cenné papíry v rámci skupiny.

 

Výkonný ředitel průmyslového a zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) David Chour uvedl v rozhovoru pro týdeník Euro, že letos očekává tržby společnosti přes 2 mld. EUR (cca 48 mld. Kč). To by znamenalo zhruba zdvojnásobení tržeb oproti loňskému výsledku 24,9 mld. Kč. Firma dříve uvedla, že pokud by loni držela akvírovanou italskou firmu Fiocchi Munizioni po celý rok, a ne až od prosince, tržby by činily cca 34 mld. Kč. To implikuje, že letošní růst nebude pramenit pouze z této akvizice, ale že je společnost schopna vytvářet i významný organický růst v tržbách. Konsolidovaný zisk by měl letos být cca 500 mil. EUR (12 mld. Kč), což znamená znásobení z loňské úrovně 3,5 mld. Kč. Výhled poskytnutý výkonným ředitelem hodnotíme pozitivně ve vztahu k vydaným dluhopisům CSG 8,00/2028, které se obchodují na pražské burze.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla TMR (620 Kč, +5,08 % t/t), bez konkrétní korporátní zprávy. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byl Photon Energy (-4,10 % t/t na 53,8 Kč). Společnost zveřejnila již v srpnu čísla za 2Q23, která byla meziročně výrazně slabší na provozním zisku EBITDA (2,5 mil. EUR, -69 % r/r) za čímž byly faktory jako nižší vyrobený objem elektřiny kvůli horšímu počasí a výrazný pokles cen elektřiny r/r. Management zároveň snížil výhled na celý rok, kde nyní očekává tržby 110 mil. EUR vs. dříve 150 mil. EUR a EBITDA 10 vs. dříve 29 mil. EUR.

 

Výhled na příští týden

V příštím týdnu se zájem investorů zacílí na čtvrteční zasedání ECB. Ta by měla zvýšit dále sazby o 25 b.b. na 4,50 % (hlavní sazba), ale pravděpodobnost tohoto kroku se s posledními makrodaty výrazně snížila. Od konečného rozhodnutí se pak bude odvíjet tón samotné tiskové konference. Zde očekáváme, že Lagardeová opětovně připustí blížící se konec cyklu zvyšování sazeb a zmíní varovný ekonomický vývoj v eurozóně. Proces poklesu bilance ECB bude nadále v platnosti. Vedle ECB se budou sledovat makrodata v USA, kde by mělo opětovně dojít k mírnému nárůstu spotřebitelské inflace CPI za srpen. Pokud se tento výsledek potvrdí, zvýší to sázky na další potřebu zvyšování sazeb, jak zmiňuje samotný Fed. Zopakování varování o nepříznivém ekonomickém vývoji v Evropě a vyšší inflační data v USA by mohly působit nepříznivě na riziková aktiva.

 

Na domácím akciovém trhu nečekáme významné události s výjimkou rebalancování indexů. Od pondělí 18. září začnou platit nové váhy regionálního indexu CECE, domácího PX indexu a rovněž mezinárodních indexů FTSE. Fakticky rebalancování proběhne na závěr obchodování v pátek 15. září a akcie se budou obchodovat s novými vahami následující pondělí. V rámci uprav CECE indexu se přímé úpravy z domácích titulů týkají pouze akcií Colt CZ.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za srpen (oček. 3,6 % po 3,2 % r/r), čtvrteční maloobchodní tržby za srpen (oček. 0,1 po 0,7 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na září (oček. 69,4 po 69,5 bodech m/m). V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, které by měly vykázat zhoršení jak v hodnocení současné situace, tak v očekávání. V Číně se zaměříme ještě na víkendová data ze spotřebitelskou inflaci CPI (oček. +0,1 po -0,3 % r/r) a páteční průmyslovou produkci za srpen (oček. 3,9 po 3,7 % r/r).

 

 

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.