Dražily se picassovské šaty a umělec prodal, co ještě nevytvořil

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Dražily se picassovské šaty a umělec prodal, co ještě nevytvořil

Minulý týden se nám sice státním svátkem tak trochu zkrátil, nebyl ale o nic chudší na zprávy ze světa umění. Vyšel během něho nový, v pořadí už sedmý Art & Finance report, který každoročně vydává společnost Deloitte. V Paříži se vydražily unikátní šaty s picassovskou tematikou za šestimístnou (eurovou) částku. A v našich končinách byla odhalena nová soška Českého slavíka, za kterou stojí skvělá mladá šperkařka Viktorie Beldová.


Deloitte Art & Finance report je nabitý informacemi

Společnost Deloitte vydala minulý týden svůj tradiční Art & Finance report. Podle něj mají takzvaní ultra high net worth individuals v umění nainvestováno téměř 1481 miliard dolarů a očekává se, že se během letoška na trh s uměním dostane ještě více financí. Všímá si také výrazného nárůstu významu východního trhu, který se oproti loňským necelým 16 procentům letos podílí už na více než 22 procentech obratu a předběhl tak třeba i Londýn. Report přináší i řadu dalších zajímavých poznatků, třeba ty z vývoje trhu za posledních deset let. Vřele doporučuji k prostudování!

cs-beldova-2.jpeg

Umělec prodal NFT, které ještě nevytvořil

Zrovna když má člověk pocit, že problematice NFT začíná jakžtakž rozumět, přijde něco nového. Umělec Tyler Hobbs během pouhých devadesáti minut vyprodal dílo, které ještě nevytvořil. Přesněji se jedná o příslib vlastnictví NFT z nové umělcovy série, která by měla vzniknout do konce roku. Za padesát těchto příslibů inkasoval umělec 1800 etherů, tedy zhruba 7 milionů dolarů.

Picassovské šaty se vydražily za šestimístnou částku. V eurech

Umění a móda spolu skvěle fungují už nějakou dobu a podle nedávných aukčních výsledků je tato kombinace i celkem slušná investice. Pařížská pobočka Christie’s totiž vydražila vzácné šaty navržené Yves Saint Laurentem inspirované Picassovým projektem pro Ballet Russe. Pro baletní představení v divadle Chatelet Picasso vytvořil nejen kostýmy, ale i scénu a oponu. Zmíněné večerní šaty vytvořil Yves Saint Laurent podstatně později, a to v roce 1979. Minulý týden se prodaly za 112 500 eur, což byl mimochodem desetinásobek odhadní ceny.

Český slavík má novou sošku

Možná jste zaregistrovali, že z popela povstalo ocenění pro české hudebníky známé jako Český slavík. Kromě návratu na obrazovky přichází i s jednou změnou, která mě zaujala, a totiž novou soškou pro oceněné. Její autorkou je Viktorie Beldová, nejmladší členka známé šperkařské rodiny, která má mimo jiné na starosti i péči o české korunovační klenoty. Snad i proto výsledná podoba sošky připomíná korunu. Tvoří ji pozlacené stříbro, vltavín a český granát a stojí na ručně broušeném křišťálovém podstavci.

cs-beldova-2.jpeg

Jacques Herzog o muzeu M+

Na závěr doporučuji jedno milé čtení. Spolumajitel jednoho z nejvýznačnějších architektonických studií Jacques Herzog u příležitosti blížícího se otevření muzea M+ v Hongkongu (viz. úvodní fotografie) poskytl rozhovor Guardianu. Dozvíte se v něm nejen o nejnovější realizaci studia Herzog & de Meuron, ale i o Herzogově pojetí role architektury a architekta obecně. Mimo jiné tvrdí, že stavět ikonické a spektakulární stavby je nudné a hloupé. Jak říkám, milé čtení!


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.