Jak vybudovat Lepší Česko? Základem jsou investice do infrastruktury a vzdělávání

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Jak vybudovat Lepší Česko? Základem jsou investice do infrastruktury a vzdělávání
#Trendy#Byznys#Úspěch

Premiér Petr Fiala naživo, prezident Petr Pavel prostřednictvím zdravice, desítky odborníků z různých oblastí. To nabídla konference Lepší Česko, která se uskutečnila v unikátních prostorách zrekonstruovaných Císařských lázní v Karlových Varech. Konferenci pořádal Forbes, jejím strategickým partnerem se stala J&T Banka. Cílem konference bylo „najít návod, jakým směrem posunout Česko, aby se mohlo pohnout z místa a vzkvétat“.



Česko jako křižovatka, Česko jako vzkvétající země, Česko jako funkční ekonomický stroj, Česko jako líheň talentů pro celý svět.

Konference Lepší Česko, která se uskutečnila 19. října v Karlových Varech, nabídla mnoho pozitivních vizí pro Českou republiku, Evropu i svět.

Pozitivní byl i premiér Petr Fiala, který konferenci zahájil a jenž hovořil o investicích pro budoucí úspěch země.

„Na Cínovci je například největší evropské naleziště lithia. Těžbu tam chceme spustit za dva roky. A pak tady můžeme mít celý výrobní řetězec od těžby přes výrobu baterií až po elektromobily,“ uvedl premiér. „Na silnice a železnice vynakládáme rekordních 150 miliard korun. Chceme, aby dopravní infrastruktura prošla do deseti let největší proměnou, abychom měli kompletní dálniční síť,“ prozradil dále Petr Fiala. „Nejsme v bodě nula, máme konkrétní výsledky a zlepšujeme výhled, kam se za deset let můžeme posunout,“ vysvětlil.

Kromě investic do infrastruktury pak podle účastníků konference Lepší Česko bude zcela zásadní také nové pojetí vzdělávání.

„Je potřeba investovat do mateřských škol, aby byly pro rodiče dostupné v každém městě a nemusela se brzdit ekonomika země tím, že rodiče nemají kam umístit děti. Ve středních školách je důležité posílit všeobecnou větev a zaměřit se na regionální dostupnost. A na vysokých školách posílit profesní bakalářské obory,“ zdůraznil například sociolog Daniel Prokop.


Co přinese Green Deal?

Často zmiňovaným tématem byla takzvaná zelená dohoda neboli Green Deal. Evropská energetická tranzice směrem k šetrnějšímu nakládání s fosilními palivy a významnějšího využívání obnovitelných zdrojů je podle účastníků konference zcela klíčovou problematikou pro další úspěch Česka i Evropy.

Za odpůrce na konferenci vystoupil zejména čtvrtý nejbohatší Čech a majitel energetické skupiny Sev.en Pavel Tykač, který představil své výhrady proti současné energetické politice, kterou si vzala za svou Evropa. I proto spustil web PavelTykac.com, kde se k aktuálnímu dění v energetice vyjadřuje. „Vytvořila se ideologická atmosféra, že pochybnost, jestli jsou stanovené cíle reálné, je považována za zpátečnictví či extremismus. Já chci přispět k tomu, aby se ideologie vrátila zpět do normálu,“ prohlásil Tykač.

Optimističtější a zcela jiný pohled na tuto problematiku představil například investor Ondřej Tomek. „Kapitálová infrastruktura Evropy a zejména České republiky je pro budoucnost Evropské unie a Česka v současném stavu důležitější než Green Deal. To, aby příroda byla zelená, se stejně stane díky technologiím, které za sebou budou mít silný kapitál, díky němuž dokážou přinést na trh inovace, které nám tu planetu zachrání,“ uvedl miliardář, který v roce 2007 prodal portál Centrum.cz a od té doby se mu daří investice do globálních hráčů i lokálních start-upů.


Žít v Bohemii

S radikálním pohledem na možnosti růstu České republiky přišel investor Václav Dejčmar, známý svým neortodoxním přístupem k investicím i životu.

„Jak to udělat, abychom se dostali někam dál? Musíme to (Česko) zrušit. Musíme na troskách postavit novou zemi, která bude fungovat a bude tím tygrem, kterým bychom chtěli všichni být. Vybudovat Bohemii. Nebudou si nás plést s Československem a navíc má to slovo super základ. Každý ví, že žít bohémsky je super, proto i žít v Bohemii je super.


Záznam celé konference najde zde.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.