Kam investují čeští a slovenští dolaroví milionáři? Hitem je Indie

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Kam investují čeští a slovenští dolaroví milionáři? Hitem je Indie
#Trendy#Wealth report

Dolaroví milionáři z Česka a Slovenska předpokládají, že se jim i v roce 2024 podaří zhodnotit majetek. A nejčastěji se tak má stát prostřednictvím investic. V jakých zemích očekávají největší nárůsty hodnoty investice? Jsou to zejména dynamicky rostoucí trh v Indii a také největší ekonomika světa, tedy USA. Naopak Evropa v investičním hledáčku hraje menší, spíše stabilizační roli.



Asie. Tak zní jednoduchá odpověď na otázku, kde dolaroví milionáři z České republiky a Slovenska očekávají nejvyšší výnosy v následujícím období. Vyplývá to z třináctého ročníku průzkumu Wealth Report, který pro J&T Banku exkluzivně připravuje výzkumná agentura Perfect Crowd.

Podle aktuálních výsledků je nejžhavějším investičním trhem pro tuzemské investory Indie, třetí je oblast jihovýchodní Asie a čtvrtou Čína. Dominanci asijských teritorií nabouraly jen Spojené státy americké na druhé příčce, které se těší oblibě investorů zejména díky růstu technologických akcií a také kvůli očekávání spojenému s obratem měnové politiky Fedu.

„Růst zájmu o Indii je reakcí na to, co se děje na trzích. Tuzemští dolaroví milionáři vnímají, že tento region patří k nejrychleji rostoucím na světě a nabízí zajímavé zhodnocení,“ komentuje úspěch Indie v očích českých a slovenských investorů hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.


Evropa jako stabilizátor

Při pohledu na výsledky jednotlivých světových teritorií zaujme nižší postavení evropských trhů. Růst například v západní Evropě očekává jen 15 procent oslovených dolarových milionářů z Česka, u slovenských investorů to je dokonce jen desetina. Přesto akcie zejména tradičních evropských firem bývají v portfoliích zastoupeny, aby tu hrály stabilizační roli.

Z evropských teritorií si nejlépe vedou trhy střední a východní Evropy. Vliv na to bude mít jednak národnostní příslušnost, která řadu investorů vede k investicím na domácích trzích. V Česku navíc hraje velký vliv ČEZ a jeho dividendová politika.

Nejméně zajímavá z investičního hlediska je pak jižní Evropa, kde zhodnocení očekávají pouhá dvě procenta českých a tři procenta slovenských dolarových milionářů. Paradoxně více investorů věří ve vyšší zhodnocení i v Rusku než ve státech jižního křídla Evropské unie.


Doma má být klid

Přesto podle Jaroslava Círa z výzkumné agentury Perfect Crowd Evropu tuzemští investoři milují jako ideální místo pro život a velmi často právě v Evropě včetně jižních států čeští a slovenští dolaroví milionáři mají své druhé domovy a velké investice zejména v nemovitostech.

„Je to drobný paradox, že lidé volí pro místo, kde chtějí žít ty země, od nichž neočekávají valný investiční růst,“ uvádí Cír.


Jak vypadá typický dolarový milionář? Kam chce investovat a jaká očekávání má od roku 2024? Poslechněte si epizodu podcastu J&T Banka Talks s hlavním ekonomem J&T Banky Petrem Sklenářem a majitelem agentury Perfect Crowd Jaroslavem Círem na oblíbených platformách. Záznam najdete na SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts nebo si stáhněte jako mp3.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.