J&T OPPORTUNITY je tu pro investory už 20 let

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



J&T OPPORTUNITY je tu pro investory už 20 let

Akciový fond J&T OPPORTUNITY oslavil dvacáté narozeniny. Loňský rok uchopil jako příležitost a za posledních 12 měsíců vykázal výnos 12,35 %. „Důležité je při propadech nepanikařit,“ říká portfolio manažer fondu Michal Semotan.


Jak se portfolio proměnilo od doby vzniku fondu?

Portfolio je nyní více diverzifikováno jak sektorově, tak regionálně. Rovnoměrně jsou v něm zařazeny všechny hlavní měny, tedy euro, dolar a česká koruna. K tomu jsme dospěli postupným vývojem. Když v roce 2012 vyprchala story, že je Česko nováčkem v Evropě a má nějakou přidanou hodnotu, poklesl trochu zájem o české akcie a my jsme se více orientovali na zahraničí. Ovšem stále jsme chtěli zůstat v regionu střední Evropy, tedy v regionu, který velmi dobře známe a kde jsme schopni vyhodnotit, jaká je tu politická situace, jak fungují ekonomiky i jak se chovají spotřebitelé.

Když nedávno na významu nabíraly firmy z technologického sektoru, zařadili jsme do portfolia i větší podíl amerických akcií. Tento podíl se ještě zvýšil po pandemii koronaviru, když se nálada na trhu změnila a tituly z e-commerce vedly růst akciového trhu. Proto jsme výrazně navýšili podíl firem jako Facebook nebo Apple. Když si pak tituly své „odpracovaly“, jejich podíly jsme na podzim o něco snížili. Zajímavý nám přišel také sektor logistiky, který navazuje na oblast e-commerce. Protože je již na trhu dostupná vakcína, předpokládáme, že se situace postupně uklidní, a proto jsme hledali na trhu společnosti, které koronavirus výrazně zašlapal. Příkladem můžou být letecké společnosti, vybrali jsme si loni v létě Ryanair.

Z geografického pohledu tvoří české akcie nadále přibližně třetinu portfolia, dominuje jim ČEZ. Zároveň jsme hledali zajímavé investice v regionech, které nám přišly invetory opomíjené a valuačně levné - například v Řecku, kde jsme zakoupili akcie řecké energetické společnosti, jež prochází velkou změnou.

Dnes už lze tedy říci, že loňská pandemická situace poskytla mnoho příležitostí pro výhodné investice. Zapojili jste se do nich?

Snažili jsme se takové příležitosti hledat. Kromě zmiňovaných leteckých společností jsme nakoupili například akcie francouzské firmy Unibail-Rodamco-Westfield, která je vlastníkem obchodního centra na Chodově. Akcie na začátku roku poklesly o 60 až 70 procent, protože všichni měli obavu z toho, že lidé přestanou do obchodů chodit, řada provozoven zkrachuje a majitel centra nebude mít finance na splácení úvěru. My jsme se však domnívali, že situace nebude tak špatná, a proto jsme při říjnových nízkých cenách akcie nakoupili s vidinou toho, že se třeba i promění složení služeb, které toto centrum poskytuje. Prostory na metru jsou totiž natolik atraktivní, že mohou oslovit i zdravotnické služby. Když byla v listopadu zveřejněna studie, že v příštím roce budou na trh uvedeny vakcíny proti covidu-19, akcie firmy narostly o celých 50 procent. V tu chvíli jsme jejich část prodali.

Portfolio manažerem fondu jste už osm let. Nakolik o jeho směřování osobně rozhodujete?

V rámci Investiční společnosti máme pravidelné zasedání investičního výboru, kde mezi sebou myšlenky jednotlivých portfolio manažerů konzultujeme. Je extrémně důležité svůj názor korigovat s názory ostatních, protože některé situace může člověk vnímat jinak než ostatní. Nicméně finální rozhodnutí je na mě osobně. Tento přístup nám umožňuje, že můžeme pružně reagovat na dění na trzích, neboť nedochází ke složitému schvalování rozhodnutí o investicích do určitého titulu boardem sídlícím v zahraničí.

Sledujete konkurenční akciové fondy a poměřujete se s nimi?

Konkurence na českém trhu je poměrně velká. My se snažíme poměřovat s fondy, které jsou aktivně nabízené v České republice a jsou denominovány v českých korunách, protože my také nabízíme produkt v české koruně. Z pohledu výnosu se na investičním horizontu pěti lety držíme stabilně v první trojici sledovaných fondů.

Co je konkurenční výhodou fondu J&T OPPORTUNITY?

Jsme schopni nabídnout mix lokálních a středoevropských aktivit se zajímavými investicemi po celém světě a to v české koruně. Ostatní velcí hráči jsou zaměření buď geograficky, nebo sektorové. Zároveň jsme schopni přinášet zajímavé myšlenky z investičního světa J&T, kterým sami věříme.

Nechávají vás po těch letech zkušeností už propady na trhu v klidu?

Propady mě nenechávají nikdy v klidu. Když se člověk ale na trhu již nějakou dobu pohybuje, tak chápe, že jsou období, kdy jde trh výrazně nahoru a kdy dochází k výraznějším propadům. Důležité je rozklíčovat, co za propady stojí, a správně to vyhodnotit. To, co jsme zažili letos v březnu, pro mě byl asi největší stres za dobu mé kariéry. Poměrně brzy ale nastoupily centrální banky, které ukázaly, že mají zájem na stabilizaci trhu, což i mě poměrně uklidnilo. V roce 2008 trvalo vše mnohem déle. Covidová krize byla ve srovnání s tím poměrně velmi prudká, ale rychlá a mnozí investoři se ani nestačili leknout a nějak zareagovat.

Z dlouhodobého pohledu se snažím brát pokles jako příležitost. Důležité je nepanikařit. Akcie představují reálné podíly firmy. Pokud jejich hodnota výrazně padá, je potřeba se zamyslet nad tím, zda firma krizi přežije, a uvažovat, jak se jí bude dařit za tři roky.


Pro jaký typ investora je fond J&T OPPORTUNITY vhodný?

Investice je vhodná pro klienty, kteří jsou ochotni akceptovat investici do akcií, to znamená, že musí počítat s vyšší volatilitou než u smíšených nebo dluhopisových fondů. Investiční horizont se pohybuje kolem pěti let, složení portfolia se snažíme eliminovat tak, aby dopady na fond byly menší než na trhu.

Investice do fondu přináší výhodu pro ty klienty, kteří chtějí diverzifikovat rizika. Pokud by se klient rozhodl kupovat jednotlivé investice sám, stráví velké množství času jejich výběrem a neustálým sledováním. Fond má také přístup k měnovému zajištění. Klient s malými objemy titulů se nikdy nedostane na tak výhodné hodnoty nákladů zajištění.

Od jaké částky má smysl investovat do akcií?

Z dlouhodobého pohledu má smysl pravidelná investice a nemusí se překvapivě jednat o tak vysoké měsíční částky. I nižší částka v ročním součtu udělá slušnou sumu, která již může přinést zajímavý výnos. Závisí tedy jen na investorovi, kolik je schopný a ochotný si odkládat a jaké má představy o cílové částce, které by chtěl dosáhnout. Důležité je si uvědomit, že pokud budete určitou částku pravidelně odkládat, ale nebudete ji zhodnocovat, její hodnota bude klesat, zatímco například cena bydlení, po němž toužíte, bude stále stoupat.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.