Do Prahy dorazila letadla s pomocí od J&T a EPH

2-minutové čtení

Dvě letadla přistála od pondělního brzkého rána na letišti v Praze s potřebným zdravotnickým materiálem, který v Číně nakoupily skupiny J&T a EPH.


„Chci poděkovat našim partnerům v Číně a především Jaroslavovi Tvrdíkovi, který se největší měrou zasloužil o to, že se podařilo zajistit dar i jeho přepravu. Jsem velmi rád, že se tento způsob spolupráce osvědčil. Díky patří také zástupkyni Ministerstva vnitra SR, Michaela Boďové, za velmi flexibilní reakci a organizaci převzetí přivezeného materiálu,“ prohlásil Patrik Tkáč.

V první várce pomoci byl přivezen 1 milion roušek, který byl rozdělen rovným dílem mezi obě země, přičemž roušky určené pro Česko byly již distribuovány. Ve druhém letadle, které přistálo dnes ráno, bylo 2,5 milionu roušek (z čehož 2 miliony objednala Slovenská republika), 20 tisíc ochranných obleků, 25 tisíc ochranných brýlí a 50 tisíc testů. S ohledem na zásoby zdravotnického materiálu jednotlivých zemí, bude většina tohoto nákladu směřovat na Slovensko.

„Mnohá pracoviště se na nás obrací se žádostí o přímou dodávku. Aby byl materiál deklarovaný jako humanitární pomoc a prošel zrychleným celním řízením a mohl být, co nejrychleji distribuován musí být celá zásilka darována ještě před přistáním letadla. Žádný zdravotnický materiál tedy nemáme, nic si ze zásilek nenecháváme. Veškeré žádosti, které se k nám dostanou tak budou předány k posouzení akutnosti požadavku krizovým štábům,“ uvedl Patrik Tkáč k množícím se žádostem o přímé poskytnutí pomoci.

Ani tím však pomoc JT a EPH pro Česko a Slovensko nekončí. Připravuje se dodávka respirátorů potřebných zejména pro zdravotnický personál. Využití další pomoci z vyčleněných 215 milionů korun, které skupiny na boj proti koronaviru věnovaly, bude vycházet z priorit určených krizovými štáby obou zemí.

 

„Pomoc v dnešní době není primárně o penězích, ale o schopnosti se k zdravotnickému materiálu vůbec dostat. Děkuji Patrikovi, že to dokázal a dal nám možnost finančně se k této akci připojit,“ uzavřel Daniel Křetínský společné prohlášení k dopravené pomoci.