Projeví se lednový efekt?

7-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


Projeví se lednový efekt?
#Fondy#Akcie#Ekonomika#Dluhopisy

Začátek roku se bude jako tradičně zaobírat tím, jestli nastane tzv. lednový efekt. Tedy zda bude na rizikových aktivech, resp. akciích, patrný nákupní zájem. „Pro tentokrát jsme poněkud více obezřetní a očekáváme, že průběžné faktory jako restriktivní měnová politika či riziko ekonomické recese, resp. negativní dopad do zisků firem, mohou nákupní objednávky přinejmenším oddálit,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


S faktorem firemních zisků, aktuálně těch již minulých, nám více napoví výsledková sezóna za čtvrtý kvartál 2022, která v USA začne již v druhém lednovém týdnu. Prozatím registrujeme další snižování odhadů analytiků na nejbližší půlrok s odkazem na průběžně zveřejněná makroekonomická data. Z toho vychází, že celkové odhady na čtvrtý kvartál budou více opatrné, než se projektovalo ještě například na konci třetího kvartálu.

Toto umírnění očekávání dává šanci, že by výsledková sezóna mohla pozitivně překvapit, nebo alespoň nepřinést výrazné zklamání. Avšak možná důležitější než samotná čísla budou výhledy a komentáře managementů vůči nadcházejícím kvartálům, resp. potenciálně výhled na celý rok 2023.

„Tady očekáváme pokračující opatrnost a potenciálně omezení zveřejnění projekcí firem vzhledem k přetrvávající nejistotě ohledně budoucího ekonomického vývoje. Na druhou stranu již odeznívají efekty spojené s pandemií, které jsme mohli považovat za mimořádné, a tak by se měly firmy více zaměřit na obnovení standardního zveřejňování. Pokud tomu tak bude, nelze vyloučit, jak již bylo zmíněno, že managementy budou výrazně opatrné, což může ochladit zájem investorů,“ uvádí Milan Vaníček. 

Bez  zasedání centrálních bank

V lednu se obejdeme bez zasedání významných centrálních bank, ale ta přijdou na pořad dne hned na začátku února. Tedy konkrétně Fed 1. února a ECB 2. února. Od obou centrálních bank lze čekat další zvýšení sazeb v rozmezí 25–50 bazických bodů a pokračování v jestřábí rétorice.

Vedle zvyšování sazeb a snižování bilancí centrálních bank obě sledované instituce oznámily, že neuvažují o snižování sazeb v průběhu roku 2023, což byl pro některé investory záchytný bod ve změně, resp. přípravě svých investičních strategií. Prodloužené období vyšších sazeb tlačí na valuace rizikových aktiv. Opětovné potvrzení těchto faktů, resp. jejich očekávání, bude v lednu působit nepříznivě na poptávku po rizikových aktivech.

Čínské protipandemické uvolnění 

V průběhu prosince i Čína přistoupila k uvolnění protipandemických opatření. Tento krok v první fázi zřejmě povede k masivnímu promoření a omezení na straně nabídky pro globální řetězce vzhledem k absenci pracovní síly. Současně se dá do pohybu odložená čínská spotřeba, která bude podporovat zvýšenou inflaci. Tyto faktory se budou úzce sledovat, protože mohou více napovědět, jak druhá největší ekonomika světa bude navigovat směr globálního vývoje. Pro leden budou zřejmě data ještě nedostatečná, ale i průběžné střípky mohou přinést více světla do možného budoucího vývoje.  

Pro investice teď platí jedno heslo – trpělivost

Pro investory se ukázal být rok 2022 nejnáročnějším za mnoho let. Ztrácela totiž zároveň konzervativní i výnosová aktiva. Zpětně viděno, rozumnou volbou byla držba hotovosti, ovšem ani rostoucí úrokové sazby na spořicích účtech a depozitech nebyly schopny ochránit úspory před reálným znehodnocením. Inflace byla totiž vyšší než nabízené úroky. Vítězem byly nakonec komodity, které splnily přesně tu úlohu, pro kterou se jako doplněk portfolia používají – ochrana proti inflaci.

Co čekat dále? Válka na Ukrajině výrazně prohloubila inflační problém, na který už tak jako tak bylo zaděláno před válkou. „Kořeny nynější inflace lze vystopovat v letech minulých, kdy peníze byly zadarmo a vlády se, pod tlakem populistické politiky, naučily populaci štědře a na dluh kompenzovat ekonomické šoky. Za vysokou inflací nyní částečně stojí problémy na straně nabídky, tedy následky koronavirových omezení a geopolitický konflikt vyvolaný Ruskem, u kterých už můžeme pozorovat postupné odeznívání a přizpůsobení se,“ popisuje Martin Kujal, portfolio manažer J&T Investiční společnosti.

Ale druhá část problému je na poptávkové straně. Lidově řečeno příliš mnoho peněz v oběhu. Vyléčit poptávkový problém umí centrální banky, ovšem je to léčba bolestivá, která přináší obtíže v podobě horšího stavu ekonomiky, vyšší nezaměstnanosti a poklesu životní úrovně. Aby se poptávková inflační choroba nestala chronickou, je třeba aplikovat léčivo v podobě vyšších úrokových sazeb v dostatečných dávkách a po dostatečnou dobu. Nyní se nacházíme v situaci, kdy lékařské konzilium (centrální banky) vyhlíží první známky zlepšení stavu pacienta a varují před předčasným ukončením léčby.

„Vrátíme-li se od lékařských přirovnání do světa investování, zůstane nám stejné heslo, kterého se teď drží centrální bankéři, a tím je trpělivost,“ říká Martin Kujal. Hodnotu investic srazily vyšší úroky a na rostoucí ceny akcií či nemovitostí si budeme muset trpělivě počkat, až se růst sazeb zastaví a později otočí opačným směrem.

„Lidé, kteří investují pravidelně, po menších částkách, by měli trpělivě pokračovat a zpovzdálí sledovat, jak nyní dokupují ve slevách. Dříve nebo později se opět dočkají vyšších hodnot svých portfolií. Investoři, kteří se snaží časovat trh a hledat ten pravý moment pro nákup, se už můžou poohlížet po bezpečnějších dluhopisech, které bývají v obdobných situacích prvním aktivem, kde se výhled obrací k lepšímu. Pro větší návrat do akciových či realitních investic je opět na místě zatím zachovat rozvahu. Citelné zhoršení ekonomické situace je stále ještě před námi a opravdu levná bývají výnosová aktiva až v dobách, kdy kolem panuje skutečný pesimismus,“ doporučuje.  

Lednový výhled 

„Ani v lednu nehýříme přemírou optimismu pro riziková aktiva. Sice se obejdeme bez zasedání významných centrálních bank, ale ta budou na pořadu dne hned na přelomu ledna a února,“ uvádí Milan Vaníček. Trh se na pravděpodobné zopakování restriktivní rétoriky centrálních bankéřů bude tak připravovat již ke konci ledna.

Výsledková sezóna za čtvrtý kvartál, která bude v lednu zahájena, je spíše otazníkem. Analytici již snižovali své projekce s ohledem na průběžná makrodata, a tak samotný výsledek nemusí být nepříznivý, ale riziko lze spatřovat v dodání výhledů. Ty budou pravděpodobně velmi opatrné, nebo může pokračovat období jejich absence, což snižuje míru vizibility a zvyšuje nejistotu.

„Takový přístup by se dle našeho názoru negativně projevil do ochoty investorů zaujímat dlouhé pozice. Celkově tedy pokračuje naše obezřetnost vůči rizikovým aktivům i pro leden,“ dodává Vaníček.

Pohled na fondy J&T očima portfolio manažerů

J&T Bond

Investovali jsme do dluhopisů potravinářské firmy JBS, těžaře Vale a farmaceutické společnosti Catalent. Navýšili jsme podíl ve fondu dluhopisů rozvíjejících se trhů. Byl splacen bond Moravských naftových dolů. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 2,58. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 7,33 %.  

J&T Flexibilní

Snížili jsme pozici ve státním dluhopisu s proměnlivou sazbou. Volnou hotovost jsme umístili do dluhopisů potravinářské firmy JBS, těžaře Vale a farmaceutické společnosti Catalent. Modifikovaná durace portfolia dále vzrostla nad neutrální úroveň na hodnotu 3,69. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 6,01 %.  

J&T Money

V listopadu byly splaceny dluhopisy J&T Energy Financing, Moravské naftové doly a směnka EP Industries. Volnou hotovost jsme umístili do dluhopisů těžaře Vale, farmaceutické společnosti Catalent a část prostředků zhodnocujeme prostřednictvím repo operací. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 2,08. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 6,73 %.  

J&T Money II

V listopadu bylo portfolio zainvestováno. S menším podílem hotovosti (cca 5 % fondu) vyčkáváme na příležitosti na trhu firemních dluhopisů. Modifikovaná durace činí 2,3. Výnos do splatnosti portfolia činí 7,2 %.

J&T Life 2035

Během listopadu jsme investovali volnou hotovost do dluhopisových instrumentů. Nakoupili jsme ETF na evropské státní dluhopisy iShares EUR Govt Bond 10-15Y s delší durací. Navýšili jsme rovněž podíl v ETF na podnikové dluhopisy s investičním ratingem iShares 1-5 Year Investment Grade Corporate Bond.

J&T Opportunity

V listopadu jsme přikoupili akcie Mety, také jsme navyšovali váhu řeckého producenta podmořských kabelů a potrubí společnosti Cenergy. Zaspekulovali jsme si na výsledky Novavaxu a uzavřeli tam rychlý zisk. V závěru měsíce jsme před rozhodným datem mimořádné dividendy přikoupili Komerční banku. K největším pozicím v portfoliu patří nadále akcie ČEZu, Volkswagenu, Cameca, KB a Mety.

J&T Dividend

V průběhu měsíce jsme z portfolia uprodali akcie Erste, pobrali jsme zisky také na půlce pozice akcií CHKP. Kompletně jsme doprodali akcie Eutelsatu. Naopak jsme pokračovali v budování dlouhé pozice na Vonovii, která se z našeho pohledu obchoduje s velkým diskontem oproti vnitřní hodnotě majetku. Zvýšili jsme také váhu Airbusu. Portfolio je zainvestováno cca z 84 %, dividendový výnos činí více než +4 %.

J&T Rentier

V dluhopisové části se nám podařilo z portfolia prodat dluhopis Gazprom 2030 za zhruba polovinu nominálu. Modifikovaná durace činila 3,6, výnos do splatnosti 6,8 % p. a. V akciové části jsme navýšili realitní společnost CTP a zbrojaře BAE Systems. Po výraznějších růstech jsme prodali poslední část pozice Total a Erste. Vystoupili jsme z Petrofacu. Strategická alokace byla v srpnu 50 % akcií a 50 % dluhopisů.

J&T Komoditní

Korekci na ropě za listopad jsme využili k nákupu ETF WisdomTree na kontrakt Brent Crude Oil. Do portfolia fondu jsme zařadili nové ETF BNP Paribas Easy Energy & Metals s aktivní strategií Enhanced Roll a vyšší mírou zastoupení energií a kovů. Naopak jsme realizovali zisky na části pozice v ropné společnosti TotalEnergies. Dále jsme uprodali ETF iShares S&P GSCI Commodity, který postupně nahrazujeme právě indexovým fondem od BNP Paribas.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.