Trh sleduje čínské signály o směřování země

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




V tomto týdnu se investoři zaměří na čtvrteční zasedání ECB, výsledkovou sezónu za třetí kvartál a dokončení výročního sjezdu komunistické strany v Číně. Už je jasné, že na 20. sjezdu komunistické strany Číny byl potřetí zvolen do čela země stávající prezident a generální tajemník strany. „Nicméně trh bude sledovat, zda dojde ještě k nějakým signálům, které by mohly naznačovat budoucí směřování země,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Výsledková sezóna bude probíhat v plném proudu a trh se zaměří například na společnosti Visa, UBS, Ford, Intel, Amazon, Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, Tesla a další. Čtvrteční zasedání ECB by mělo přinést zvýšení sazeb o 75 bazických bodů a zřejmě i pokračování jestřábí rétoriky. Sledovat se bude jakékoliv vyjádření k možné změně bilance ECB, které Lagardeová na posledním zasedání odmítla.

„Celkově očekáváme neutrální vyznění týdne, kdy by výsledková sezóna mohla nadále podržet zájem o riziková aktiva, který bude naopak uvadat s opětovným upozorněním na utahování měnové politiky nejen v případě ECB. Ještě připomeneme, že v pátek bude domácí burza zavřena z důvodu státního svátku,“ uvádí Milan Vaníček.

Výsledky zveřejní Moneta 

Na domácí scéně se analytici zaměří na zahájení výsledkové sezóny za třetí kvartál. Ve čtvrtek zveřejní svá čísla Moneta. Očekáván je 21% meziroční pokles čistého zisku na 1,15 mld. Kč, který by měl být způsoben výhradně opravnými položkami. Ty byly po pandemii více rozpouštěny, což by se již nemělo opakovat v případě třetího kvartálu.

„Provozně očekáváme meziroční růst o 15 % na 1,75 mld. Kč. Nepredikujeme, že by samotná čísla měla výrazný vliv na obchodování vzhledem k diskusím o možném zavedení daně z mimořádných zisků, které aktuálně určují směr titulu,“ konstatuje Vaníček.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici soustředí v USA na čtvrteční zveřejnění HDP za třetí kvartál (oček. +2,3 po −0,6 q/q anualizovaně), objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za září (oček. +0,6 po −0,2 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu za říjen (oček. 59,7 po 59,8 bodech m/m).

V Německu věnují pozornost úterním indexům IFO, které by měly vykázat další zhoršení ve všech sledovaných oblastech, páteční data o HDP za třetí kvartál (oček. +0,7 po +1,8 % r/r) a spotřebitelskou inflaci CPI za říjen (oček. 10,1 po 10,0 % r/r).

V Číně dojde ke zveřejnění všech dat, která byla odložena z uplynulého týdne kvůli sjezdu strany. Mezi hlavními ukazateli vybíráme HDP za třetí kvartál (oček. 3,3 po 0,4 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.