Pravidelný týdenní komentář k trhu

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Dění na světovém trhu

Druhý letošní týden byl ve znamení inflačních dat v zámoří a zahájení výsledkové sezóny za 4Q23. V prosinci spotřebitelská inflace (CPI) v USA dosáhla 3,4 % vs. oček. 3,2 a 3,1 % r/r v listopadu. Tzv. jádrová inflace (bez cen energií a potravin) zpomalila o 1 desetinku na 3,9 vs. oček. 3,8 % r/r. Vyšší čísla ze spotřebitelské inflace a silnější data z trhu práce posouvala tržní výnosy lehce vzhůru na pozadí očekávání pozvolnějšího poklesu sazeb Fedem. Toto očekávání se výrazně korigovalo s pátečními inflačními daty v USA za průmysl, které byly nižší než odhady. Konkrétně pak za prosinec 1,8 vs. oček. 2,0 po 2,0 % r/r v listopadu. Páteční zahájení výsledkové sezóny za 4Q23 prezentované hlavně velkými bankami bylo smíšené s mírně negativním nádechem (Bank of America a Wells Fargo). Celkově byly výsledky ovlivněny řadou mimořádných položek, které ztěžovaly srovnání s odhady. Dění v Rudém moři, resp. hlavně vojenská odezva spojenců proti jemenským povstalcům z hnutí Húsiů byla patrná na růstu ceny ropy a zlata ke konci týdne. Ani přinejmenším smíšená inflační data, opatrný začátek výsledkové sezóny a jiskření v Rudém moři nebylo schopno oponovat pozitivnímu trendu, který anuloval prodejní pokyny z prvního týdne letošního roku. Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden růstem o 1,8 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila lehce výše o 0,1 % t/t. Domácí index PX pokračoval v lednové jízdě směrem vzhůru a řidal 1,3 % t/t na 1457,5 bodu.

 

Společnosti na BCPP

Primoco UAV dosáhlo tržeb 598,1 mil. Kč (+479 % r/r) a EBITDA 241,1 mil. Kč (+708,8 % r/r). Za výsledky stojí prudký nárůst počtu prodaných letadel (33 ks). Společnost díky prudkému růstu hospodaření a zatím minimálním kapitálovým výdajům držela na konci roku na účtech 277,7 mil. Kč (vs. 63,2 mil. před rokem). Generální ředitel společnosti L. Semetkovský uvedl, že firma očekává letos další výrazný nárůst hospodaření. Stavba nových kapacit v Písku by měla být zahájena v r. 2026 a náklady činit cca 750 mil. Kč. V memorandu se společností Airbus Defense firma v prosinci 2023 rozšířila spolupráci i na obchodní zastoupení ze strany Airbusu. Semetkovský rovněž uvedl, že přechod akcií Primoca z trhu Start na hlavní trh pražské burzy očekává v nejbližším období. Titul zakončil týden na 975 Kč (+12,7 % t/t).

 

Ústavně-právní výbor poslanecké sněmovny již počtvrté přerušil projednávání zákona o přeměnách obchodních společností. Podle zpravodaje zákona Karla Haase jsou potřeba další konzultace se členy vlády. Návrh zákona obsahuje mimo jiné sporný bod, který snižuje potřebný počet hlasů pro schválení nerovnoměrného rozdělení společnosti, což by státu umožnilo získat vybraná aktiva ČEZu i přes odpor menšinových akcionářů. Vzhledem k nastavení obdobné legislativy v ostatních zemích EU, kde je nerovnoměrné rozdělení společnosti buď přímo zakázáno nebo je potřebný počet hlasů pro schválení obdobný jako u vytěsnění minoritních akcionářů (minimálně 90 % všech akcionářů), nepředpokládáme, že by jakákoliv úprava mimo tyto limity byla průchozí. Titul zakončil páteční obchodování na 954 Kč (-2,0 % t/t).

 

Podle Heureka Group dosáhl celkový objem výdajů na českém trhu e-commerce v r. 2023 hodnoty 185 mld. Kč, což představuje pokles o 6 % r/r. Pokles z rekordních objemů v době covid- 19 tak pokračoval druhým rokem, ale tempo propadu se zmírnilo z -12 % v r. 2022. Hlavním důvodem loňského poklesu byl opět propad reálných příjmů v důsledku inflace, který vedl kupující k hledání levnějších alternativ. To se projevilo v poklesu průměrné výše objednávky a také přispělo k velmi mírnému snížení počtu českých e-shopů cca o 0,5 % na 49,9 tis. Podle Jana Vetyšky, výkonného ředitele Asociace pro elektronickou komerci, by se již nyní měla česká e-commerce navrátit k růstu. Český trh e-commerce se v účetním roce 2023 podílel na tržbách Heureky z 51 %, proto je mírné oživení trhu příznivou zprávou pro hospodaření firmy. Dluhopisy Heureka 5,25/2025 se obchodují na pražské burze.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo Primoco (975 Kč, +12,7 % t/t). Společnost oznámila předběžné výsledky za 2023, které byly lepší než poslední výhled firmy a celkově byla čísla silná. Navíc firma očekává pokračování velmi solidního trendu i pro letošní rok. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byl ČEZ (-2,0 % t/t na 954 Kč). Ústavně-právní výbor poslanecké sněmovny již počtvrté přerušil projednávání zákona o přeměnách obchodních společností. Nicméně hlavním hybatelem bude aktuálně pokračující pokles cen elektřiny, která se vrátila na 90 EUR/MWh.

 

Výhled na příští týden

Příští týden bude v USA zkrácený o pondělní svátek, což ovlivní aktivitu na trzích ze začátku týdne. Investoři se zaměří na výsledkovou sezónu za 4Q23, která představí například Goldman Sachs či servisní společnost pro těžaře Schlumberger. Avšak absence dalších výraznějších společností z pohledu tržní kapitalizace bude větší zájem přesouvat až o týden dále. Celkově se očekává relativně solidní výsledková sezóna s očekávaným růstem čistého zisku na akcii o 1,3 % r/r. Pokud by se tento předpoklad naplnil, tak by se jednalo o druhý kvartál v řadě, kdy by byl zaznamenán meziroční růst čistého zisku. Mimo výsledky se bude dále sledovat dění v Rudém moři, které může přinášet mírnou volatilitu, ale spíše se zaměřením na ceny ropy či zlata. Celkově jsme na příští týden neutrální.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční maloobchodní tržby za prosinec (oček. +0,4 po +0,3 % m/m), průmyslovou produkci za prosinec (oček. -0,1 po +0,2 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na leden (oček. 69,0 po 69,7 bodu m/m). V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, které by měly drobně poklesnout jak v hodnocení současné situace, tak v očekáváních. V Číně se zaměříme na středeční HDP za 4Q23 (oček. 5,2 po 4,9 r/r) a průmyslovou produkci za prosinec (oček. 6,8 po 6,6 % r/r) a maloobchodní tržby za prosinec (oček. 8,0 po 10,1 % r/r).

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.