Makro: Inflace v listopadu zrychlila na 6,0 %

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Inflace v listopadu podle očekávání zrychlila na 6,0 % (5,8 % r/r v říjnu, 4,9 % v září), což je nejvyšší úroveň od října 2008. Nárůst cen byl opět silný a plošný přes řadu položek, ale vše výrazně tlumilo přechodné prominutí DPH pro elektřinu a zemní plyn pro období listopad-prosinec. Tento faktor (= DPH) snížil celkovou inflaci o 1,0 procentní bod, tj. inflace by zrychlila z 5,8 % na 7,0 %. Inflační tlaky v ekonomice jsou velmi silné a plošné a příspěvek jednotlivých položek k celkové inflaci je velmi podobný. Ceny pohonných hmot (4,4 % m/m) rostly již 12 měsíců v řadě a jsou nejvýše od roku 2012. Inflaci táhnou hlavně ceny služeb (7,5 % r/r) a vedle nákladových faktorů ze zahraničí stále větší roli hraje domácí vývoj. Na začátku příštího roku se inflace může přiblížit k úrovni 8 %.  Letos průměrná inflace dosáhne 3,8 % (3,2 % v roce 2020) a příští rok se průměrná inflace dostane nad 6 procent. Inflační vývoj je silnější, než ČNB čekala, a bude tlačit bankovní radu k dalšímu zvyšování sazeb. V prosinci (22. 12.) se sazby mohou zvednout o 50 bodů na 3,25 % a zvyšování sazeb bude pokračovat i na začátku příštího roku. Poslední data zvyšují šance na razantnější utahování měnové politiky, než se ještě nedávno čekalo. Koruna k euru v reakci na výsledky inflace posílila o 10 haléřů na 3týdenní maximum 25,32 CZK/EUR.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.