Kupovat, nebo prodávat? Investovat!

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Kupovat, nebo prodávat? Investovat!

Letošní rok ukazuje, co jsou to pohyby na akciovém trhu. Rok 2022 je celkově obdobím poměrně velkého poklesu: světové indexy ztrácejí −10 %, některé dokonce skoro −30 %.


Přesto ale v rámci roku přicházejí měsíce, kdy akcie prudce korigují předchozí poklesy a letí rychle nahoru. Viz graf německého indexu DAX od začátku roku a růst v posledních týdnech:



A teď otázka zní – prodávat, nebo kupovat? Popravdě, právě časování trhu je to nejhorší a nejtěžší, k čemu se může investor uchýlit. Ono to párkrát vyjde, úspěšný „trejd“ pomůže lidskému egu, ale dříve či později se trejdování prostě nepovede a je z toho stoploss, případně se z „trejdingové krátkodobé pozice“ stane „dlouhodobá strategická v minusu“. A takovou mít nechcete! Z pohledu investora se těmi spekulacemi a krátkodobými pohyby příliš zabývat nemusíte, ukázalo se totiž daleko účinnější, a tím pádem investorsky úspěšnější, postupně a pravidelně investovat – tedy vlastně kupovat, ale bez časového tipování!

Obecně totiž platí, že v dlouhém investičním horizontu (a to akcie splňují – nad 5 let) jsou akcie nejvíce ziskovým finančním instrumentem, neboť rostou díky postupnému bohatnutí společnosti v čase. Tomu všemu pomáhá technologický pokrok, který bohatství společnosti tlačí nahoru. Navíc období, kdy akcie rostou, je z pohledu historie daleko více než tzv. medvědích trhů, tedy trhů v poklesu.

Nechci nikoho podceňovat, určitě existuje někdo, kdo časovat trh umí dobře, ale ve velké většině případů opravdu platí, že člověk vydělá více, když posílá na investice své peníze pravidelně. Neuteče mu totiž prudký růst, který často v rámci výprodejů nebo na jejich konci přichází a který je opravdu umění trefit!

Myslete na to, investujte, nenechte se zlákat ke krátkodobým pohybům nahoru dolů a uvidíte, že se vám to za pár let pozitivně vrátí. Držím palce!

Typický souboj medvěda a býka:



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.