Makro: Maloobchod v dubnu pokračoval v růstu

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Maloobchodní tržby v dubnu vzrostly o 0,7 % m/m a meziročně byly vyšší o 7,4 % r/r. Veškeré meziroční srovnání ovlivňuje nízká srovnávací základna loňského roku. Nejvyšší růst tržeb zaznamenalo nepotravinářské zboží (+14 % r/r) a také prodej pohonných hmot (13 %). Tržby u potravin téměř stagnovaly (-1 % r/r). Výrazná změna v dynamice nastala pouze u prodejů přes internet (+14 % r/r vs. 43 % v březnu), kde se naopak projevil efekt zvýšené srovnávací základny kvůli rozvoji e-commerce po zavedení protiepidemických restrikcí vloni na jaře. Ovšem dlouhodobý trend se nezměnil, vůči dubnu 2019 byly prodeje přes internet vyšší o 72 %, což je podobné tempo nárůstu, jako bylo v předchozích měsících. Pro letošní rok očekáváme nárůst celkových maloobchodních tržeb o 4 % (-0,7 % v roce 2020).

Maloobchodní tržby včetně moto segmentu vzrostly o rekordních 21,0 % r/r díky mohutnému nárůstu prodejů aut (67 % r/r), kde se opět projevil efekt nízké srovnávací základny.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.