Obchodní války USA 2.0

8-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Jako by výhružky zvýšením cel nestačily, rozehrály Spojené státy v průběhu května další hry. Na sankční listinu přidaly technologického giganta Huawei a mluví se o označení ještě pěti technologických společností pocházejících z Číny. A pak tu máme výhružky zvýšením cel Mexiku, pokud nezasáhne proti emigraci do USA...


V minulém vydání analytici poukázali na možnost návratu tržního rizika zvaného obchodní válka USA versus Čína. A bohužel se toto varování zcela naplnilo. USA uvalily 25% clo na čínské dovozy v hodnotě 200 mld. USD. Vedle toho USA přidaly na sankční listinu technologického giganta Huawei, což fakticky znamená, že žádná americká společnost nesmí s Huawei obchodovat. Tento krok byl následně lehce změkčen na obchodování na výjimku a byla dodána odkladná lhůta 90 dní. I tak bylo otevřeno další bojiště. Dále se spekuluje, že by mohlo dojít k označení dalších až pěti technologických společností pocházejících z Číny, se kterými by americké protějšky nesměly obchodovat. Z čínské strany se zatím hovoří o připravenosti omezit vývoz vzácných hornin, které jsou používány pro výrobu pokročilých technologií, do USA.

Ke konci měsíce prezident Trump také oznámil, že od 10. 6. uvalí na mexické dovozy 5% clo a může ho do října zvýšit až na 25 %, pokud Mexiko nebude ostře bojovat proti emigraci do USA. Mexická strana ihned vyšle vyjednavače do USA, aby se situaci podařilo uklidnit, než bude příliš vyostřena. „Jak se zdá, další bojová fronta je otevřena a rozhodně ani ona nepřispěla k uklidnění investorů,“ konstatuje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

 

Dění v Británii nabralo spád

Dění ve Velké Británii nabralo nový spád v návaznosti na volby do Evropského parlamentu. Respektive ještě před nimi, protože právě před nimi oznámila svou rezignaci premiérka Mayová. Nový předseda by měl být oznámen do konce července. V samotných volbách do Evropského parlamentu její konzervativní strana utrpěla drtivou porážku, naopak tzv. brexit strana Nigela Farage výrazně zvítězila (30,5 %). To staví Británii opětovně o něco blíže možnému scénáři opuštění EU bez dohody.

 

Solidní výsledková sezona

Výsledková sezona za první kvartál 2019 v květnu postupně doznívala. Z pohledu amerického S&P 500 výsledky překonaly očekávání na čistém zisku ze 77 % a na tržbách z 57 %. Meziroční růst byl na čistém zisku 1,5 % a na tržbách 4,4 %. Celkově lze výsledkovou sezonu označit za solidní především vůči poměrně výrazně opatrným očekáváním. U evropského indexu BE500 došlo k pozitivnímu překvapení z 62 % u tržeb a z 57 % u čistého zisku. Meziroční růst tržeb byl 2,5 % a čistého zisku 1,0 %. „Z celkového pohledu nelze ani evropskou výsledkovku označit za nepovedenou. Nicméně evropské výsledky neměly před sebou tak zářná čtvrtletí jako ty americké,“ říká Petr Sklenář.

 

Indexy v číslech

Na akciové trhy v USA přišla tradiční květnová nálada (Sell in May and go away). Téměř znovuobjevené obchodní spory USA a Číny, resp. Mexika, přinesly na trhy prodejní tlak. V případě výkonnosti za květen se například u S&P 500 (−6,6 %) jednalo o druhý nejhorší výsledek za zhruba 55 let. Horší byl pouze květen 2010 (−8,2 %), kdy ale došlo k „flash crash“, který pak byl vyšetřován americkými regulátory. Celkově americké akciové trhy za květen odepsaly meziměsíčně 6,6–7,9 %. Německý DAX odepsal 5,0 %. „Na německé automobilky by nepřímo dopadla cla uvalená na Mexiko vzhledem k tomu, že právě v Mexiku mají některé evropské automobilky výrobní závody pro americký kontinent,“ vysvětluje hlavní ekonom. Japonský Nikkei 225 odepsal 7,8 %, čínský index Shanghai Composite propadl o 5,8 %. Domácí index PX předvedl velmi defenzivní obchodování a odepsal „pouze“ 2,3 %, a to byl navíc zatížen obchodováním některých titulů bez nároku na dividendu.

 

U dluhopisů propad za propadem

Hlavně kvůli vývoji v posledním týdnu se americká výnosová křivka propadla v květnu o 35–40 bodů, což byl nejhlubší propad za poslední 3 roky. I když Fed vysílal spíše neutrální komentáře, trh se přesto připravuje na opakované snižování sazeb. Výnos 5letého dluhopisu poprvé od října 2017 klesl na 1,90 % a za posledních 6měsíců výnos propadl o 125 bodů. Kreditní prémie na konci května vystřelily a dostaly se na nejvyšší úrovně od ledna.

Výnosy u většiny zemí eurozóny v květnu propadly o 10–30 bodů. Dlouhodobé výnosy spadly na rekordní minima, výnos 10letého německého dluhopisu poprvé v historii klesl na (−0,21 %). Kreditní prémie v Evropě vzrostly a vrátily se na úrovně z poloviny března.

Výnosy ve střední Evropě následovaly globální vývoj a propadly se o 10–35 bodů. Česká výnosová křivka v rozmezí 2Y–10Y klesla do pásma 1,5–1,6 % a je hluboko pod úrovní sazby ČNB (2T repo 2,00 %).

„Globálně došlo k obratu, významné centrální banky se vrátily k holubičí rétorice. Fed se sice snažil udržet neutrální tón, ale trh Fed tlačí ke snižování sazeb. ECB v září spustí další kolo půjček bankám. Na druhé straně propad výnosů byl výrazný a může dojít alespoň k mírné korekci,“ uvádí Sklenář.

 

Počasí nahrává zemědělským plodinám

Komoditní trhy většinu května pokračovaly v nevýrazném obchodování, ale v posledním týdnu došlo k výprodejům a široké indexy skončily za květen ve ztrátě 5–8 %. Hlavním faktorem se stalo zhoršení sentimentu na finančních trzích, na který nejvíce reagovala cena ropy. Vůči konci dubna se cena ropy propadla o 16 % a dostala se na nejnižší úrovně od poloviny února (Brent – 65 USD, WTI – 54 USD). Postupně ztrácely technické kovy (−6 %), cena mědi (−9 %) propadla na letošní minimum a cena hliníku (−2 %) se dostala nejníže za poslední dva roky. Zhoršený sentiment a naopak spekulace o snižování sazeb pomohly ceně zlata (2 %), která se vrátila nad úroveň 1300 USD. Rekordní výsledek zaznamenaly zemědělské plodiny (10 %), což byl nejvyšší růst za poslední čtyři roky. Vlhké počasí zhoršuje výhled na letošní sklizeň u obilovin, což zvyšuje ochotu kupovat za vyšší ceny např. kukuřici (21 %) a pšenici (20 %).

„Krátkodobý výhled bude ovlivněn vývojem na finančních trzích a obavy ze zpomalení globální ekonomiky. Důležitým faktorem pro ceny komodit zůstává vývoj kurzu dolaru. Střednědobý výhled komodit zlepšuje poslední stimul hospodářské politiky v Číně,“ říká Sklenář.

 

Lepší, než se čekalo

Z akcií se tentokrát zaměříme na O2 CR, které zakončily květen na úrovni 250 Kč, což představovalo růst o 0,6 %. Současně byl poslední květen posledním dnem, kdy byla akcie obchodována s nárokem na celkovou hrubou dividendu 21 Kč, což představuje 8,4% hrubý dividendový výnos.

O2 CR oznámilo výsledky za první kvartál, které byly lepší než tržní očekávání. Provozní zisk EBITDA dosáhl na 2,91 (+11,5 %) versus očekávání 2,78 mld. Kč. Důvodem mohl být vliv IFRS 16, který možná některé odhady neobsahovaly. Lepší EBITDA měla vliv i na lepší čistý zisk 1,24 (−7,0 %) oproti očekávání 1,18 mld. Kč. Důvodem pro pokles na úrovni čistého zisku byl právě vliv nového účetního standardu, který sice vylepšuje EBITDA, ale o to více zvyšuje amortizaci, která je nově přesunuta z provozních nákladů. „Celkově jsme hodnotili výsledky jako mírně lepší, než trh očekával, ale s omezeným kladným vlivem do obchodování vzhledem k popsaným technickým vlivům,“ uvádí Petr Sklenář.

I v květnu se opakovala témata jako vysoké ceny za mobilní data a možná sektorová daň na telekomunikace. Nicméně téma Národního rozvojového fondu, do kterého budou dobrovolně přispívat pravděpodobně především banky, přispělo k jistému uklidnění situace.

Pro červen analytici očekávají, že by se mohly objevit informace k připravované aukci nových kmitočtů, která by se měla posunout do další fáze. Mělo by být více jasno, jak budou vypadat jednotlivá kola a podmínky. Tématem bude zřejmě i možné technické provedení s ohledem na situaci kolem společnosti Huawei.

„Nadále považujeme O2 CR za především zajímavou dividendovou alternativu na domácím akciovém trhu. S očekávaným celkovým hrubým dividendovým výnosem přes 8 % p. a., který by si společnost měla udržet po několik dalších let, se domníváme, že by mohla dále přilákat kupce,“ dodává Sklenář.

 

Červnové výhledy

Ani červen se bohužel nevyhne velmi žhavému tématu obchodního sporu USA versus Čína, resp. Mexiko. Další eskalace ať už z jedné, či druhé strany jen přilije olej do ohně, což může přinést na trhy další prodejní vlny. Navíc možná jen prodlužování současného stavu se nakonec projeví do reálné ekonomiky, což s sebou rovněž ponese svou daň. Trh aktuálně v odezvě na spory USA a Číny očekává, že Fed bude reagovat snižováním sazeb již v tomto roce, a to z důvodu anticipace horších makroekonomických čísel. Dalším impulzem může být setkání lídrů obou zemí na summitu G20, ale bez předchozích jednání vyjednávacích týmů, která se neplánují, je šance na pozitivní posun relativně omezená.

U ECB trh očekává, že bude blíže upřesněno další kolo tzv. TLTRO, tedy podpora likvidity pro finanční sektor. Jiné výraznější informace se neočekávají a trh počítá s pokračováním holubičí rétoriky.

Úzce sledované bude zasedání Fedu. Důvodem je očekávání trhu, že by Fed již mohl naznačit, jak by mohla vypadat měnová politika pod tlakem pokračujícího sporu USA vs. Čína. Minulé zasedání byl Fed ještě velmi opatrný a zdrženlivý, což si trh vyložil jako málo holubičí přístup.

„Další kroky v jednání mezi USA a Čínou, resp. Mexikem a možná i dalšími zeměmi, jsou aktuálně středobodem investičního rozhodování. Očekáváme, že červen bude v tomto směru spíše o vyčkávání, což může přinést další nervozitu do rizikových aktiv. Z tohoto důvodu zůstáváme defenzivní. V hledáčku necháváme fundamentálně silná jména a vyčkáváme na příležitost,“ hodnotí situaci Petr Sklenář.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.