Obrat trendu. Zvyšuje se rychlost růstu cen akcií, ukazují data

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Obrat trendu. Zvyšuje se rychlost růstu cen akcií, ukazují data
#Akcie#Trendy

Rok 2022 patřil v investování k nejhorším v historii. Téměř všechna tradiční finanční aktiva kvůli kombinaci řady vlivů skončila v záporu. Letos se však situace začíná obracet a data z burz naznačují, že skončil takzvaný medvědí trh, tedy doba poklesu cen akcií.


Pro investory do akcií se začíná blýskat na lepší časy. Déle než rok trvala situace, kdy hodnota veřejně obchodovaných firem klesala, a nic na tom nezměnily ani čím dál tím lepší firemní výsledky. Cenu akcií totiž tlačila dolů zejména vysoká míra nejistoty způsobená vysokou inflací, válkou na Ukrajině a stále ještě váznoucími logistickými řetězci v důsledku pandemických omezení. A zásadní vliv zejména na technologické akcie měly také rostoucí úrokové sazby centrálních bank v čele s Fedem a Evropskou centrální bankou.

Právě zmírnění rétoriky šéfa Fedu Jeroma Powella pak stojí za mimořádným obratem, který na akciových trzích zavládl. A změnu trendu potvrzují také data.

„Index S&P 500 se blíží k výkonnosti +20 % od začátku roku a akciová rally se nápadně zrychluje,“ uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska. „Jedním z důvodů je rostoucí přesvědčení trhu, že v USA nakonec nedojde k recesi. Posledním argumentem například od Goldman Sachs je znatelný pokrok ve snižování inflace v USA, která tak už nebude vyžadovat výrazné nárůsty úrokových sazeb,“ dodal Ryska.


Výsledková sezona ukáže

Růstu indexu americké ekonomiky odpovídají samozřejmě také nárůsty hodnoty akcií konkrétních titulů. Od počátku roku si celá řada slavných firem připsala růst v řádu desítek procent. Například Tesla rostla o 150 procent, dařilo se také Microsoftu, Netflixu, vlastníkovi sociálních sítí Instagram a Facebook Meta Platforms.

Aktuálně však probíhá takzvaná výsledková sezona, během níž firmy zveřejňují výsledky za druhý kvartál 2023. A u řady z nich výsledky nedokázaly naplnit očekávání investorů.

V důsledku toho například Tesle propadly po zveřejnění výsledků akcie o několik procent, Netflix poklesl až o deset procent. Největší internetové televizi světa totiž situaci ještě komplikuje stávka, kterou v Hollywoodu vyhlásila scenáristická a herecká asociace. V důsledku toho vedení firmy očekávají do budoucna snížení zisků, což akcionáři negativně ocenili divokým výprodejem akcií.


Meta je v kurzu

Mimořádné očekávání se pojilo s výsledky Meta Platforms. Vlastník Instagramu, Facebooku či WhatsAppu totiž patřil k hlavním poraženým v akciovém propadu na jaře loňského roku. Mark Zuckerberg tehdy v jednom dni přišel o neuvěřitelných 29 miliard dolarů, což patří k největším propadům jmění v historii.

Akcie Mety se vloni na počátku listopadu dostaly až pod hranici 90 dolarů za akcii, tedy na úroveň, kde nebyly od roku 2015 (tehdy však šlo o rekordní hodnotu pro tuto akcii). Od té doby se Metě daří. V jarní výsledkové sezoně výrazně překonala očekávání tržeb i zisku, akcie se tak momentálně pohybují nad 300 dolary (tedy nárůst o více než 200 procent od loňského listopadu). A pozitivní trend potvrdila firma i v létě. Čistý zisk Meta Platforms se v druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 16 procent na 7,79 miliard dolarů (168,9 miliardy korun). 

Výsledky předčily odhady analytiků. Pomohlo tomu oživení internetové reklamy po pandemickém propadu. Akcie na to zareagovaly dalším růstem a momentálně se pohybují na úrovni kolem 320 dolarů. Od začátku roku si tak připsaly růst o více než 150 procent.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.