Blíží se zasedání Fedu, v USA rostou výnosy vládních dluhopisů

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Tento týden bude na evropských akciových trzích zkrácený o Velikonoční pondělí, nicméně v USA se v tento den již obchodovat bude. Makroekonomická a geopolitická témata se budou nově dělit o pozornost i s výsledkovou sezónou za první čtvrtletí 2022, která v USA právě začala prvními výsledky bank. V tomto týdnu zveřejní výsledky americké firmy jako Bank of America, Tesla, IBM či Johnson & Johnson, na evropské straně oceánu to budou např. Airbus, Danone nebo Renault.


„Očekáváme, že akciový trh bude nadále velmi citlivý na výsledky především tzv. růstových firem, kde je sebemenší zaváhání v hospodaření v poslední době investory trestáno,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu. V USA stále rostou výnosy vládních dluhopisů s tím, jak se blíží květnové zasedání Fedu, které může přinést rychlejší růst úrokových sazeb a další zpřísnění měnové politiky. „Tento výhled podle nás může na akcie nadále doléhat. Konečně, situace na Ukrajině nenaznačuje žádné brzké zlepšení a spíše se očekává výrazné zintenzivnění bojů na východě. Celkově tak máme na akciové trhy v příštím týdnu spíše opatrný výhled,“ dodává Vaníček.

Komerční banka rozhodne o dividendě

Na domácím trhu budou ve středu investoři sledovat valnou hromadu Komerční banky, kde se bude schvalovat návrh dividendy ze zisku loňského roku ve výši 43,80 Kč na akcii. „Očekáváme, že návrh bude schválen,“ uvádí Milan Vaníček. Rozhodný den bude v následujícím týdnu. Dividenda představuje hrubý dividendový výnos 5,2 %.

Makroekonomický výhled

Z pohledu makrodat začne týden Čínou, kde byl v pondělí zveřejněn růst HDP za první kvartál a průmyslová výroba a maloobchodní tržby za březen. Ve středu budeme sledovat průmyslovou výrobu v eurozóně za únor (+1,3 % r/r po −1,3 %) a ve čtvrtek pak týdenní data z amerického trhu práce.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.