Trigema, Natland: Výrazný růst prodejů nových bytů v Praze

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Podle oznámení developerů Trigema, Central Group a Skanska Residential se v 1. kvartále roku prodalo v Praze cca 1600 nových bytů.


Podle oznámení developerů Trigema, Central Group a Skanska Residential se v 1. kvartále roku prodalo v Praze cca 1600 nových bytů. Prodeje rostly pátým kvartálem v řadě a meziročně se zvýšily o téměř 150 %. Prudký meziroční růst je dán jednak velmi nízkou srovnávací základnou ze začátku loňského roku, kdy byl trh v hlubokém útlumu, ale i dalším svižným mezikvartálním růstem (tentokrát o 23 % q/q). Prodeje za 1Q se tak již dostaly na úroveň, která je blízko průměru za období 2011–2020. Developeři uvedli, že prodejům výrazně pomohl rostoucí objem poskytovaných hypoték a dále také snížení DPH na nové byty z 15 % na 12 %, které platí od Nového roku. Průměrná prodejní cena 142 tis. Kč za m2 mezikvartálně velmi mírně klesla (-0,3 % q/q), kde k poklesu vedlo právě snížení daně, ale proti tomu již podle developerů začínal působit mírný tlak na růst cen díky oživující poptávce. Developeři tak uvedli, že tuto mírnou tendenci k růstu očekávají i nadále, přičemž se budou postupně rušit bonusy a slevové akce, které měly loni podpořit prodeje. Zřetelné oživování prodejů na pražském trhu popáté v řadě je podle nás pozitivní zprávou pro developery Trigema Real Estate a Natland, jejichž dluhopisy se obchodují na pražské burze.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.