Realitní startup Quarter chce změnit realitní trh

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Realitní startup Quarter chce změnit realitní trh
#Starosti#Trendy#Růst

Prodávat nemovitost přes internet je stále obvyklejší. Komplexní řešení v této oblasti nabízí startup Quarter, za kterým stojí Jaromír Šimek a Jan Zelený. Mezi investory, kteří nadějný projekt podpořili v samém začátku, byl Dušan Palcr a skupina J&T. Quarter má za sebou první půlrok od spuštění a hlásí řadu novinek.


„V brzké době chceme vstoupit na trh s nástrojem pro transparentní aukce nájmů, což může být skvělé řešení, jak stanovit nejvyšší možný nájem jak pro individuální investory s jednou nebo dvěma investičními nemovitostní, tak pro developery se stovkami bytů v jednom projektu. A umožníme ocenění nemovitostí pro každého,“ prozrazuje Jaromír Šimek.

Quarter odstartoval loni na podzim a má za sebou první půlrok. Jak hodnotíte start?

Start byl hlavně opatrný. S ohledem na to, že jsme vstupovali na trh, který stojí a padá s důvěrou klientů, a navíc v zádech s investorem ze skupiny J&T, nemohli jsme si dovolit žádný průšvih. I když jsme jako startup počítali s tím, že některé věci budou drhnout, chtěli jsme maximálně předejít tomu, aby k tomu došlo. Takže jsme vstupovali na trh s omezenou nabídkou nemovitostí, zejména jsme zajišťovali prodeje pro zaměstnance naší finanční skupiny, kdy jsme měli možnost vyzkoušet si spolupráci s advokáty i bankou a přesvědčit se, že tato kombinace funguje a klienti ji umí ocenit. Věnovali jsme se rozvoji webu i dalších funkcionalit, další pak chystáme.

A nabídka služeb?

Hledali jsme business partnery na realitním trhu tak, abychom se stali tím, čím od začátku chceme být – realitní platformou. Zejména jsme rádi za navázání strategické spolupráce s realitní kanceláři Reallocate, která nám pomůže díky letitým zkušenostem z Česka, ale také z USA poskytovat kvalitní služby jak v oblasti prodeje nemovitostí, tak i v oblasti nájemního bydlení, která je nyní v popředí zájmu. Nájemní bydlení nám zapadá do konceptu služby pro klienty, kteří v nemovitostech drží část svého investičního portfolia. Quarter jim nyní umí nabídnout nemovitosti ke koupi, její následný pronájem i správu. A pracujeme na dalších produktech.

Máte kromě Reallocate i další partnery?

Bavíme se také s dalšími fintechy, například platformou Flatform, na jejímž vzniku se podílel Radek Musil, se kterým jsme kdysi pracovali na společném projektu. Tam vidíme synergie do budoucna. Dalším startupem, se kterým chceme spolupracovat, je Bulitmind, kde je těch možností hned několik, ocenění děláme ve spolupráci s Valuo. Sledujeme startupovou scénu a jsme rádi, že nacházíme synergie, které můžeme do budoucna promýšlet.

Tedy pilotní fáze je za vámi…

Pokud se díváme na start optikou toho, jestli jdeme podle plánu, tak ano. V recesi jsme objevili příležitost dotáhnout celý produkt a vyzkoušet si náš koncept v praxi. A krom toho jsme samozřejmě dotáhli end-to-end první prodeje i pronájmy. Takže jsme opatrní optimisté do budoucna.

Měníte na základě prvních prodejů plány?

Plány pro první rok po dohodě s investorem nebyly v číslech za prodej. Měli jsme hlavní cíl, a to rozvoj řešení a hledání příležitostí k dalšímu rozvoji, což se nám dařilo mimo jiné díky možnosti radit se se zkušenými kolegy v rámci skupiny J&T – ať už z realitní divize, externími partnery, bankéři, ale postupem času také klienty. Velmi nás těší, že u všech jsme se setkali s nadšením do projektu dát vlastní invenci, nápady a hlavně důvěru.

Pokud na začátku roku nějaký finanční plán byl, tak cílem bylo vytvořit kvalitní tým, dotáhnout procesy a dosáhnout financování vlastního provozu, abychom neprojídali peníze investora za to, že existujeme. Investice tak mohou směřovat jen do dalšího rozvoje celého produktu. To si myslím se nám podaří.

Naznačil jste rozšiřování nabídky služeb. Kterým směrem to bude? Nájemní bydlení?

Id začátku jsme chtěli být zejména nástrojem pro transparentní cenotvorbu. Jednoduchost, férovost a transparence byly naše hodnoty od počátku, a když jsme se v rámci projektu dostali na nějakou křižovatku, tyto hodnoty nám vždy velmi rychle určily směr, kterým chceme jít. Proto první myšlenka byla aukce nemovitostí. Hned nato jsme klientům chtěli dát možnost, aby si nemovitost ocenili přímo na našem webu. Potom dokážou lépe odhadnout, jakou cenu mohou na trhu očekávat. V současné době vysoké poptávky po nájmech spouštíme nástroj pro transparentní aukce nájmů, což může být skvělé řešení, jak stanovit nejvyšší možný nájem jak pro individuální investory s jednou nebo dvěma investičními nemovitostní, tak pro developery se stovkami bytů v jednom projektu. Ale přitom jsme si vědomi, že u nájmu na rozdíl od prodeje nemovitostí nemusí být prioritou nejvyšší cena, což v našem řešení také zohledňujeme.

Oceňování nemovitostí?

Ano, spustili jsme službu, která uživateli umožní nacenit své nemovitostní portfolio. A to nejen v aktuálních cenách, ale až několik let zpět do minulosti a tuto cenu budeme zdarma pro klienta pravidelně aktualizovat. Klienti tak budou moci sledovat, jakou hodnotu mají jejich nemovitosti v čase a jak roste nebo klesá průměrný nájemní výnos k jejich nemovitosti. Díky tomu samozřejmě dostanou cenovou indikaci pro případné vystavení nemovitosti k prodeji nebo nájmu, což udělají na našem webu kliknutím na jediné tlačítko.

Jak to funguje?

Nahrajete svou nemovitost do našeho systému, doplníte několik základních údajů a Quarter vám na základě toho ukáže křivku vývoje ceny v čase. Čím přesněji určíte parametry nemovitosti, tím přesnější odhad dostanete.  V rámci testování jsme sledovali trendy u různých typů nemovitostí, kdy křivka byla pokaždé relativně specifická a reflektovala okolnosti na trhu – růst v určitém období před rokem 2022, následnou stagnaci nebo i pokles v případě starších nemovitostí, nemovitostí mimo Prahu a velká města a podobně. Určitě se nejedná o odhad na korunu přesně, ale pro investory, kteří drží nemovitost déle, může být rozhodně tato funkce zajímavá.

Kde data berete?

Naším partnerem je společnost Valuo. Do budoucna plánujeme nadále zpřesňovat modelaci ceny jak pro secondhandové byty, tak pro developerské projekty, kde samozřejmě chceme nabídnout kompletní řešení pro stanovení nejlepší ceny při prodeji, kdy chceme využít náš specifický aukční model a zároveň stanovení vyvolávací ceny na základě kvalitní analýzy trhu, na které budeme spolupracovat se společností Builtmind, která se tímto již delší dobu zabývá. Při ocenění konkrétní bytové jednotky v rámci projektu vychází až ze 120 různých parametrů.

Rozptyl takto získaného ocenění proti standardnímu ocenění za metr čtvereční může být významný, jak ukazujeme na ilustrativním příkladu na obrázku, kdy u bytu 51 m2 ve Vysočanech může díky využití tohoto nástroje dojít k navýšení očekávané ceny proti jiným bytům v témž projektu až o 8 procent, což je více než 530 000 Kč.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.