Shrnutí obchodování na americkém trhu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Krátké shrnutí: 

Poslední seance uplynulého týdne se na Wall Street nesla v duchu začátku výsledkové sezóny, když ji jako tradičně zahájily velké banky. Při obecně smíšených číslech bankovních obrů hrály na začátku seance roli pochmurnější komentáře šéfů některých z nich, které zmínily obavy z poklesu poptávky po úvěrovém financování nebo obecně z nejistého ekonomického prostředí, v důsledku kterého musejí zvyšovat rezervy kvůli případným problémům se splácením poskytnutých úvěrů. V průběhu seance se ale investoři postupně začali vracet do pozic v rizikových aktivech, zejména pak akciové trhy táhl k dalšímu pozitivnímu závěru svojí šňůrou šesti zelených obchodních dní za sebou technologický Nasdaq. I široký S&P 500 si připsal důležitou technickou metu, když opět po měsíci čekání dosáhl úrovně 4 000 b. Nedávné nákupy ropných produktů ze strany Číny a tamní vyšší hustota silniční dopravy poslaly ceny černého zlata výše v očekávání lepšící se ekonomické situace a tím i rostoucí poptávky po této komoditě. Z korporátní sféry krom reportování hospodářských výsledků velkých bank reportovala svá čísla i letecká společnost Delta Airlines (-3,5 % d/d). Její čísla byla velmi slušná a potvrdila zlepšující se situaci v sektoru po na čísla hubeném covidovém období. Negativní reakce jejich akcií pak byla způsobena komentářem finančního ředitele, že se společnost bude muset popasovat se zvyšujícími se náklady, zejména pak na zaměstnance. Americká automobilka Tesla zažila opět volatilní seanci, když se její akcie v premarketu propadly až o 6 % po zprávách o snížení prodejních cen některých modelů aut. V průběhu dne však akcie dokázaly umazat téměř celou ztrátu, a nakonec uzavíraly pouze necelé procento v záporu. Dnes jsou zámořské trhy zavřeny z důvodu svátku Dne Martina Luthera Kinga. 

 

Makro:

  • Index spotřebitelské důvěry University of Michigan v lednu vzrostl dle předběžných dat na 64,6 b. při očekávání 60,7 b.
  • Index importních cen v prosinci meziměsíčně vzrostl o 0,4 % při očekávaném poklesu o 0,9 % 

 

Pohled na indexy:

DJIA34 302,61        +0,33 %
S&P 5003 999,08               +0,40 %
NASDAQ11 079,16+0,71 %

 

a komodity:

EUR/USD1,0829                   -0,15 %
Zlato1923,90                +1,36 %
Bitcoin19 413+3,10 %
Brent ropa – future85,39+1,62 %
WTI ropa – future79,97+2,00 %

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.