CZG: Akcionáři oznámili prodej 3,65 % společnosti ve zrychleném úpisu

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Česká zbrojovka Group (CZG) včera po zavření trhu oznámila, že byla informována třemi akcionáři o záměru prodat ve zrychleném úpisu celkem 3,65% podíl na akciovém kapitálu společnosti. Konkrétně největší akcionář společnosti Česká zbrojovka Partners SE, který většinově patří Renému Holečkovi, prodává 550 tis. akcií (1,63 % firmy, zatím drží 81,2 %), předseda představenstva Jan Drahota prodává 300 tis. akcií (tj. 0,89 %, zatím drží 2,2 %) a předseda dozorčí rady Lubomír Kovařík 380 tis. akcií (1,13 %, doposud držel 4,4 %). Úpis podle oznámení začal ihned po zveřejnění informace a prodejní cena akcií bude oznámena po jeho zakončení. Prodávající akcionáři se zavázali, že po dokončení zrychleného úpisu nebudou prodávat další akcie po dobu 180 dní (tzv. lock-up). Efektivní free-float společnosti (podíl volně obchodovaných akcií) by se po dokončení úpisu měl zvýšit z 12,2 % na cca 15,8 %. Úpis většího balíku akcií se obvykle provádí s určitým diskontem k tržní ceně, proto zprávu hodnotíme mírně negativně z pohledu ceny na burze. Na druhou stranu zvýšení free-floatu je podle nás dlouhodobě pozitivní pro likviditu obchodování.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.