Pražská burza v plusu i přes negativní náladu ve světě

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan dělí svou makléřskou činnost na dvě části – exekuční a konzultační. Exekuční se skládá z přijímání klientských pokynů a jejich realizace na trzích. Konzultační je tvořena rozhovory s klienty, nejčastěji o akciích a dluhopisech.   



Páteční obchodování na akciových trzích probíhalo po většinu dne v poklidné a optimistické náladě, dokud se po probuzení amerického kontinentu nezačaly médii šířit zprávy o dalším opětovném zavírání a omezování podniků a veřejných míst kvůli nárůstu případů onemocnění koronavirem. Například německý index DAX odevzdal více než 1,3 % intradenních zisků a ponořil se do červených čísel. Obchodování na pražském parketu světové dění příliš neovlivnilo a index PX si po celý den držel drobné zisky a zavřel o 0,34 % silnější na 920,88 b. Nejziskovějším titulem dnešního dne se při nepatrném objemu staly akcie pojišťovny VIG (527 Kč, +2,03 %), následované akciemi Avastu (157 Kč, +1,19 %). Nejslabším titulem dne se staly akcie mediální skupiny CME (83,9 Kč, -3,01 %), které navázaly na slabou výkonnost z posledních týdnů, když od začátku června (20 obchodních dní) dokázaly v plusu zavřít pouze 4x. Hledání příčiny této slabosti vyvolává spoustu otázek. Je za poklesem postupné rozpouštění pozice jednoho či více velkých akcionářů? Nebo se spekuluje o úspěšném dokončení akvizice ze strany PPF, jeho načasování či případné úpravě podmínek této transakce? Poklidnému dni na pražské burze odpovídají i zobchodované objemy, jež lehce zaostaly za dlouhodobými průměry.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.