Česko jako ekonomický tygr? Investoři sází na potenciál českých firem

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Česko jako ekonomický tygr? Investoři sází na potenciál českých firem
#Trendy#Fondy#Úspěch

České firmy mají mimořádný potenciál. Navíc tuzemská ekonomika šlape mnohdy lépe, než si většinová společnost myslí, upozorňuje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. A investoři to oceňují. Tuzemské veřejně obchodované firmy za posledních pět let mají výnos na úrovni amerického indexu S&P 500. A téměř dvojnásobný proti evropskému průměru. Je na čase začít investovat do české ekonomiky cíleně?



Výhodná poloha, mimořádný lidský kapitál a vysoká vzdělanostní úroveň, to jsou hlavní přednosti české ekonomiky, na kterých může stavět svůj další růst a úspěch. Uvedl to hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář, který představoval část průzkumu mezi investory do českých firem.

„Investičně je český trh mimořádně úspěšný a patří k nejlepším nejen v Evropě, ale i globálně. V oblasti akciových investic nabízí Česká republika nadprůměrné zhodnocení srovnatelné s americkými indexy,“ prohlásil Sklenář.

O kvalitě místního investičního prostředí svědčí zejména přímé investice, které jsou ve srovnání například s Polskem, Maďarskem či Slovenskem v posledních letech stále vyšší.

„Možná tu není tolik viditelných investic s přestřiháváním pásky, ale jinak tu je víc zahraničních investorů, kteří tu navíc opětovně reinvestují zisky, kterých zde dosáhli. To je velmi důležité vyjádření důvěry v místní ekonomiku,“ dodal Sklenář.


V růst věří i mladší investoři

Popularitu místního trhu potvrzuje také průzkum J&T Investiční společnosti. Podle jeho výsledků drobní investoři umístili Česko z pohledu míry zhodnocení výš než Polsko, Slovensko nebo Chorvatsko. Atraktivitu vidí investoři zejména v míře industrializace a potenciálu vyrábět, dále pak oceňují lidský kapitál.

„Zajímavé je, že za atraktivní region označila Česko i více než polovina mladých investorů. Přitom mladší generace je obecně vůči Česku skeptičtější,“ komentuje výsledky průzkumu Martin Cakl z J&T Investiční společnosti.

Ten je zároveň portfolio manažerem nového fondu Naše ČESKO, prostřednictvím něhož J&T Investiční společnost nově nabízí investovat do širokého spektra českých firem.


Podílet se na růstu

Investovat do českých firem je v tuto chvíli možné zejména přes burzu, kde je však nabídka titulů limitovaná. Případně přes některé fondy, ať už podílové, nebo fondy kvalifikovaných investorů. Ty jsou ovšem většinou zaměřené na vybraný sektor či se omezují jen na některé firmy či finanční nástroje (například na dluhopisy).

„Fond Naše ČESKO nabídne unikátní příležitost investovat opravdu do široké palety firem od těch, které jsou na burze, přes ty, které vydávají dluhopisy, po nejrůznější start-upy a firmy financované private equity fondy,“ říká Martin Cakl. „V jedné struktuře fond kombinuje všechny důležité třídy aktiv, které jsou spojené s růstem České ekonomiky. Díky tomu nemusí investor hledat jednotlivé investice sám,“ dodává Cakl.


Zajímavosti o fondu Naše ČESKO

Jedná se o takzvaný fond kvalifikovaných investorů, tedy minimální investice je 1 milion korun.

Fond je otevřený, takže je možné do něj kdykoli vstoupit. Minimální investiční horizont je 7 let, J&T Investiční společnost však nabízí možnost vystoupení z fondu za určitých podmínek s měsíční výpovědní lhůtou.

Očekávané roční zhodnocení fondu je cca 12 procent p.a.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.