Umělá inteligence je obří příležitost. Změní naše životy

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Umělá inteligence je obří příležitost. Změní naše životy
#Trendy#J&T Ventures#Úspěch

Za posledních třicet let jsme byli svědky tří zásadních revolucí, které změnily naše životy a společnost. „Všichni si pamatujeme svůj první mobil, svůj první den na internetu a nejspíš i založení prvního profilu na sociálních sítích,“ říká Zenon Sliwka zakladatel start-upu Born Digital. „Nyní přichází další revoluce, kterou budeme vyhodnocovat za deset patnáct let. Umělá inteligence změní naše životy,“ dodává Sliwka v posledním dílu online diskuze J&T Banka Talks věnovanému umělé inteligenci.


Umělá inteligence se stává dennodenní realitou pro stále větší počet lidí. Využívají ji firmy, lidé pro tvorbu digitálního obsahu, ale také umělci pro vytváření umění. Přesto jsme teprve na začátku revoluce, která změní naše životy.

Shodli se na tom hosté J&T Banka Talks David Polach, investiční manažer J&T Ventures, a Zenon Sliwka, zakladatel a obchodní ředitel Born Digital.

„AI je ohromná příležitost, může ulehčit práci, otevírá příležitosti, které můžeme využít ve velké spoustě oblastí. Ve školství, zdravotnictví. Celé vzdělávání, jak nyní funguje je už vlastně irelevantní,“ domnívá se Polach. Podle něj jsme na začátku procesu vytváření a implementace těchto modelů do společnosti, a to přesto, že první zmínka o AI spadá do padesátých let, tedy samotného počátku počítačové vědy. Vážněji se ale umělá inteligence vyvíjí zhruba patnáct až dvacet let. Ale popularizace přichází poslední dva tři roky, kdy se konkrétní využitelné modely dostaly na veřejnost. 

„Nyní je už AI v širším povědomí a společnost si s ní hraje,“ říká Polach.


Obří potenciál

A je to přesně tak. Nejznámější aplikací modelu umělé inteligence se v posledních měsících stal ChatGPT společnosti OpenAI, kterou vlastní Microsoft. Počet denních uživatelů je v současnosti kolem 60 milionů, měsíčně jde o 1,8 miliardy aktivních uživatelů. Tím se z ChatuGPT stal během velmi krátké doby jeden z nejčastěji užívaných technologických nástrojů na světě, a to za pouhých několik měsíců.

Pro J&T Ventures jsou start-upy pracující na aplikacích umělé inteligence jedním z nejčastějších investičních cílů. Podle Polacha je financování prostřednictvím Venture Capital v posledních měsících poměrně zamrzlé, ale AI start-upy jsou těmi, komu se nyní daří získávat hodně peněz. „Investoři tomu věří, protože potenciál je opravdu neuvěřitelně široký. My samozřejmě vidíme celou řadu firem, ale dáváme si pozor na to, jestli skutečně jde o unikátní řešení, nebo jestli jde jen o aplikaci existujícího modelu. Toho je totiž skutečně hodně. U nich je mimo jiné problém, že prodávají cizí technologii, kterou nemusí mít pod kontrolou.“


Cílem je umělá osoba

Jedním z úspěšných start-upů je například společnost Born Digital, která s umělou inteligencí pracuje již pět let.

„Původně jsme pracovali se zpracováváním přirozeného jazyka, tedy vytvářeli jsme modely, které nabízejí řešení určitých problémů a přirozeně konverzují s lidmi. Pak jsme AI začali využívat pro analýzu velkého objemu dat a také jsme nabízeli možnost rozpoznávat vizuální data,“ popisuje vývoj společnosti její zakladatel Zenon Sliwka. „Celý ten pětiletý vývoj nám nyní pomáhá ve vytváření digitální osoby, což je směr, který nás čeká v dalších měsících a letech,“ dodává.


Jaké jsou největší výzvy pro společnost, které přináší umělá inteligence?

Je správná chvíle investovat do firem, které vyvíjejí modely AI?

A jak do vývoje tohoto sektoru promluví nová evropská legislativa?


Poslechněte si celý díl J&T Bank Talks na Twitteru nebo oblíbených podcastových aplikacích.
(Spotify, Apple podcast, Google podcast, mp3 ke stažení)


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.