Čeští dolaroví milionáři těží z toho, že pochopili svět investic. Nyní sázejí na akcie a dluhopisy

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Čeští dolaroví milionáři těží z toho, že pochopili svět investic. Nyní sázejí na akcie a dluhopisy
#Trendy#Cíle#Wealth report

Českým dolarovým milionářům pomáhá zvyšovat jmění jejich finanční a investiční gramotnost. Vyplývá to z unikátního průzkumu J&T Banky Wealth Report, který letos poukázal na jasný trend: stále větší podíl nových peněz movitým Čechům a Slovákům přinášejí jejich investice. „Platí to zejména pro ty starší dolarové milionáře, kterým jejich kapitál umožňuje další zisky,“ popisuje v pořadu J&T Banka Talks Jaroslav Cír, zakladatel agentury Perfect Crowd, která průzkum provádí již třináct let.


Umět zhodnotit majetek i v době vysoké inflace. To je cíl nejen dolarových milionářů, kterých je v Česku a na Slovensku kolem 30 tisíc. Těm se to ale daří lépe než většinové populaci. Jedním z hlavních důvodů je, že své jmění umějí vhodně investovat podle příležitostí, které nabízejí trhy. Vyplývá to z letošního, již třináctého, ročníku průzkumu J&T Banka Wealth Report, který mapuje postoje a investiční chování českých a slovenských dolarových milionářů.

„Tím hlavním zjištěním je, že více než polovinu jmění dolaroví milionáři získali z investic a nikoli z podnikání, jak tomu bylo doposud,“ uvedl Jaroslav Cír z agentury Perfect Crowd v pořadu J&T Banka Talks.

Podle Petra Sklenáře se tak projevuje rostoucí finanční a investiční gramotnost. Zatímco dříve byly i u dolarových milionářů hlavním investičním cílem nemovitosti, nyní se to proměňuje a stejnou váhu v jejich portfoliu mají akcie.

„Neznamená to, že by tito lidé nemovitosti prodávali. Jen už v panice nepřikupují vše, co se na trhu objevuje,“ připomíná Sklenář.


Dluhopisy na vzestupu

Tuzemští dolaroví milionáři prokazují, že stále více umějí vytěžit to, co jim nabízejí trhy. V dobách vysoké inflace peníze uložili do konzervativnějších nástrojů a dokázali využít vysokých úrokových sazeb, nyní již hledají příležitosti, které naopak nabízí blížící se obrat v měnové politice centrálních bank.

„Jsou to především akcie, a to konkrétně amerických společností. To je dáno hlavně tím, že americký trh je nejlikvidnější, ale také na něm jsou firmy tvořící nejnovější inovace včetně umělé inteligence. Dále sázejí také na Indii, která v posledních letech nabízí velmi vysoký výnos přesahující 11 procent ročně,“ dodává hlavní ekonom J&T Banky.

Podle Sklenáře stále více dolarových milionářů přesouvá větší část svého jmění do korporátních dluhopisů. Právě s příchodem změny sazeb centrálních bank je totiž ideální čas zafixovat vysoké úroky, které budou překonávat inflaci po delší dobu a zároveň jde o relativně bezpečnou investici.


Nemít klapky na očích

Oproti většinové populaci jsou pak dolaroví milionáři z Česka pragmatičtější a nehledí na svět jen ideologickými brýlemi.

„Při hledání investičních příležitostí jde u těchto lidí o mix pragmatičnosti na jedné straně a morálních postojů na straně druhé. Ukazuje se to například na ochraně životního prostředí, kterou považují za samozřejmost. Snaží se o ni v praktickém životě i v podnikání a investují do ní. Ale současně u mnohých investic vnímají nálepku ESG jako prázdný marketing. Podobně to je u bezpečnostních otázek, které považují za důležité, ale nemají větší problém svými investicemi podporovat zbrojní průmysl,“ dodává Petr Sklenář.


Jak vypadá průměrný český dolarový milionář? Do čeho konkrétně investuje a jak vnímá současnou situaci? Poslechněte si celou epizodu pořadu J&T Banka Talks s Jaroslavem Círem a Petrem Sklenářem o unikátním průzkumu Wealth Report.

Záznam najdete na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts nebo si stáhněte jako mp3.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.