Češi dobývají evropský trh s ojetými vozy

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Češi dobývají evropský trh s ojetými vozy
#Příběhy#Úspěch#Byznys

Technologický holding European Automotive Group (EAG), do něhož patří i evropské online tržiště s ojetými vozy Carvago, patří mezi významné hráče na poli dodávek softwarových řešení pro sektor automotive. Již předloni získala za účelem posilování své pozice na evropském trhu společnost Cebia, která se zaměřuje na prověřování ojetin, vloni v létě koupila belgickou platformu Fastback, jež se specializuje na B2B obchodování s ojetými auty. Přeshraniční financování akvizice zajistila J&T Banka.


Portál Fastback je známý především ve Francii a zemích Beneluxu, kde má výsadní postavení. Funguje jako digitální řešení propojující autosalony, leasingové firmy či autobazary s profesionálními zákazníky, typicky obchodníky s ojetinami.

Po akvizici Fastbacku se skupina zaměřila na vzájemnou integraci jednotlivých služeb nabízených v rámci portfolia. Zákazníci portálu Fastback tak získali možnost si u vyhlédnutého vozu ověřit jeho původ nebo řídit dealerství.

Akviziční financování přes hranice

„Není příliš obvyklé, aby české firmy uskutečňovaly akvizice technologických firem na západě. Při akvizičním procesu v takovém případě hrají důležitou roli nejen finanční možnosti kupujícího – velký důraz je kladen i na přidanou hodnotu nového vlastníka, například schopnost firmu dále rozvíjet. A my tuto schopnost opakovaně prokazujeme,“ prohlásil po akvizici výkonný ředitel majoritního akcionáře skupiny Portiva Pavel Svoreň.

Celý proces akvizičního financování zajistila J&T Banka, která má s přeshraničním financováním dlouholeté zkušenosti. „Pro EAG jsme museli připravit takové řešení, které respektuje, že cíl financování je v Belgii, tedy zajištění je zřízeno v zahraničí a cash flow plyne z jiného státu než z České republiky,“ popisuje Pavol Martiška z oddělení korporátního financování.

Firmě tak jednání s finančním partnerem sídlícím v Česku výrazně usnadnilo řešení financování v průběhu celého trvání úvěrové smlouvy. Kombinace různých druhů zajištění doma i v zahraničí navíc umožnila flexibilní využití vlastních zdrojů klienta alokovaných v České republice.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.