Výsledková sezóna nemusí přinést jen pozitivní čísla

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

V pondělí zůstala velká část evropských trhů zavřená, naopak v USA probíhalo již standardní obchodování. Výraznou událostí tohoto týdne bude zahájení výsledkové sezóny v USA za první čtvrtletí letošního roku a na závěr týdne sehrají důležitou roli výsledky velkých bank JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo a BlackRock.


Očekávání analytiků jsou opatrná a v rámci indexu S&P 500 se odhaduje pokles čistého zisku na akcii o 6,6 % r/r, což by byl nejhorší výsledek od covidového druhého kvartálu 2020. Vedle výsledkové sezóny budou investoři sledovat další makroekonomická data včetně těch z trhu práce. Současně se bude sledovat dění v bankovním sektoru. „Celkově jsme na příští týden více obezřetní vzhledem ke špatnému výhledu na výsledkovou sezónu,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za březen (oček. 5,2 po 6,2 % r/r) a zápis z posledního zasedání FOMC, který může přinést více informací o dopadu nervozity v bankovním sektoru na rozhodování o sazbách.

V pátek budou zveřejněny v USA maloobchodní tržby za březen (oček. −0,4 % m/m) a průmyslovou produkci za březen (oček. +0,3 % m/m). V Číně se pohled soustředí na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za březen (oček. 1,0 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.