Nadále je v hledáčku vývoj pandemie

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Přelom června a července nepřinesl výraznější impulzy, a tak investoři sledovali další vývoj kolem pandemie a makroekonomická data. Nadále je v hledáčku vývoj pandemie Covid-19 v USA, kde kvůli některým státům dosahují čísla denně nakažených nových rekordů přesahujících 50 tis. Současně došlo k odložení znovuotevírání ekonomiky například v Texasu či Floridě. Tyto informace nejsou příznivé a mohou naznačovat, že boj s pandemií není zcela u konce či naopak, že bude středem pozornosti delší dobu, než se předpokládalo.


Naopak povzbudivé byly informace o pozitivním postupu ve vývoji vakcíny proti Covid-19 u společnosti Pfizer. Lepší než očekávání byly rovněž poslední ekonomická data a to nejen z USA (trh práce), ale i z Číny (indexy PMI) či Evropy (německé maloobchodní tržby). Jen ještě připomeneme, že americké trhy byly v pátek zavřeny z důvodu svátku. Lepší makrodata a povzbudivé informace o vývoji vakcíny na Covid-19 posunuly akciové indexy znovu výše. Konkrétně pak o +4,0 % t/t v případě amerického indexu S&P 500. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 přidala 2,2 % t/t. Domácí index PX nezaostával a vykázal příjemný růst o 1,9 % na 938 bodů.

Společnosti na BCPP

Valná hromada akcionářů ČEZ v pondělí 29. 6. schválila mimo jiné hrubou dividendu ze zisku minulého roku ve výši 34 Kč na akcii (6,9% hrubý dividendový výnos). Rozhodný den pro nárok na tuto dividendu byl 3. červenec. Výplatní termín je stanoven na 3. srpna. Podle rumunského listu Ziarul Financiar je ve hře o místní aktiva ČEZu pět uchazečů. ČEZ prodává v Rumunsku distribuční síť, větrné parky a čtyři menší vodní elektrárny. Podle předchozích informací se cena v rámci předběžných nabídek údajně pohybovala v rozmezí 1,1 – 1,3 mld. EUR, nicméně v současné době očekáváme, že by konečná cena mohla být mírně nad 1 mld. EUR (zhruba 49,4 Kč/akcii). CEZ uzavřel páteční seanci na 485 Kč (-1,4 % t/t).

Společnost Philip Morris ČR oznámila, že hlasování valné hromady, které proběhlo distančně (per rollam) mezi 25. a 30. červnem, schválilo dle očekávání mimo jiné navrženou hrubou dividendu za loňský rok ve výši 1560 Kč na akcii. Rozhodný den pro nárok na dividendu byl již 18. 5. Výplatní období začne 22. 7. Titul zakončil týden na 13400 Kč (-0,6 % t/t).

Společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) zveřejnila výsledky hospodaření za 1. polovinu fisk. roku 2020. Tržby dosáhly 67,6 mil. EUR (-1,6 % r/r). Důvodem poklesu bylo relativně nepříznivé počasí během zimní sezóny a také její předčasné ukončení kvůli opatřením proti pandemii Covid-19. Návštěvnost byla v zimních střediscích meziročně nižší o 17 %, což se však kompenzovalo vyššími tržbami na zákazníka. Zisk před odpisy EBITDA vzrostl o 7 % r/r na 27,6 mil. EUR, to však bylo dáno především novým účetním standardem IFRS 16. Management společnosti ve zprávě uvedl, že zvažuje do konce roku více finančních scénářů kvůli dopadu restrikcí proti Covid-19 na hospodaření. Nicméně rezervace na pobyty podle něj naznačují silnou letní sezónu, která by měla vyrovnat výpadek z března až května. TMR zakončilo týden na 940 Kč (-0,5 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií minulého týdne byla CME (+7,2 % t/t na 89,9 Kč). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná zpráva. Z jiných informací PPF uvedla, že prodala další kus (2,6 %) svého podílu v ruském těžaři zlata Polymetal za zhruba 5,7 mld. Kč. Tato informace může přispět k rozpouštění možných spekulací nad finalizací dříve oznámené transakce, která mimo jiné zahrnuje odkup minoritních akcionářů CME za 4,58 USD/akcii. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byl PFNonwovens (-2,0 % t/t na 686 Kč). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Nižší likvidita je většinou důvodem pro výraznější volatilitu v případě větší objednávky.

Výhled na příští týden

Pro druhý prázdninový týden se neočekávají žádné výraznější impulzy. Trh bude sledovat vývoj kolem Covid-19, aktuálně především v USA, makroekonomická data a vyčkávat na výsledkovou sezónu, která se v USA rozjede v týdnu od 13. 7. Nadále rostoucí počet denně nakažených v USA trhy znepokojuje, ale prozatím nevytváří paniku. To především kvůli relativně pozitivním makrodatům a informacím ohledně příznivého posunu ve vývoji vakcíny proti Covid-19. Makroekonomické indikátory by měly i v příštím týdnu ukazovat na postupně se zlepšující vývoj ekonomiky. Celkově očekáváme pro příští týden neutrální vývoj či mírně prodejní náladu před výsledkovou sezónou, která by měla přinést výrazně slabá čísla za 2Q. Vzhledem k očekávaným nepříznivým výsledkům za 2Q se bude trh orientovat na výhled a aktuální stav společností. Jen připomeneme, že domácí trh bude zkrácený o pondělní státní svátek.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní ISM služeb za červen (oček. 50 po 45,4 bodech m/m) a čtvrteční pravidelná týdenní data z trhu práce. V Německu se zaměříme na pondělní podnikové objednávky za květen (oček. +15 po -25,8 % m/m) a úterní průmyslovou produkci rovněž za květen (oček. 10 po -17,9 % m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.