Začíná výsledková sezóna za čtvrtý kvartál

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude v USA zkrácený o pondělní svátek, což ovlivní aktivitu na trzích ze začátku týdne. Investoři se zaměří na výsledkovou sezónu za čtvrtý kvartál 2023, která představí například Goldman Sachs či servisní společnost pro těžaře Schlumberger. Avšak absence dalších výraznějších společností z pohledu tržní kapitalizace bude větší zájem přesouvat až o týden dále.



Celkově se očekává relativně solidní výsledková sezóna s očekávaným růstem čistého zisku na akcii o 1,3 % r/r. „Pokud by se tento předpoklad naplnil, tak by se jednalo o druhý kvartál v řadě, kdy by byl zaznamenán meziroční růst čistého zisku. Mimo výsledky se bude dále sledovat dění v Rudém moři, které může přinášet mírnou volatilitu, ale spíše se zaměřením na ceny ropy či zlata. Celkově jsme na příští týden neutrální,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční maloobchodní tržby za prosinec (oček. +0,4 po +0,3 % m/m), průmyslovou produkci za prosinec (oček. −0,1 po +0,2 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na leden (oček. 69,0 po 69,7 bodu m/m).

V Německu se soustředí na úterní indexy ZEW, které by měly drobně poklesnout jak v hodnocení současné situace, tak v očekáváních. V Číně se zaměří na středeční HDP za čtvrtý kvartál 2023 (oček. 5,2 po 4,9 r/r) a průmyslovou produkci za prosinec (oček. 6,8 po 6,6 % r/r) a maloobchodní tržby za prosinec (oček. 8,0 po 10,1 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.