Na trh se vrátí ostražitost a možné vybírání zisků

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




V tomto týdnu se investoři zaměří na středeční FED a výsledkovou sezónu za třetí kvartál, která bude pokračovat v rámci všech sektorů. Investoři se soustředí také na středeční FOMC, které by mělo zvýšit sazby o 75 bazických bodů a doručit opětovně jestřábí komentář. Potvrzení současné strategie Fedu by mohlo na trh vrátit ostražitost a možné vybírání zisků z posledních dvou týdnů.


„Celkově si tedy ponecháváme ostražitost vůči rizikovým aktivům, protože připomenutí zvyšování sazeb v USA může zvýšit volatilitu na trhu. Vedle Fedu budou zasedat i BoE či ČNB,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Výsledková sezóna v plném proudu

Na domácí scéně bude ve středu dění výsledková sezóna. V pátek 4. 11. zveřejní svá čísla Erste Group. „Naše projekce počítá se 7% meziročním poklesem čistého zisku na 495 milionů eur především kvůli růstu opravných položek. Provozní zisk by měl vykázat 9% meziroční růst. Investoři se zaměří na případný vliv mimořádných daní v Česku,“ konstatuje Milan Vaníček.

Rovněž v pátek zveřejní svá čísla za třetí kvartál Komerční banka. Zde je predikován čistý zisk ve výši 4,6 mld. Kč (+34 % r/r). Hlavním důvodem je růst úrokových výnosů. I zde budou investoři sledovat možný vliv mimořádného zdanění, ale mimo to by výsledky měly potvrdit silný vývoj hospodaření banky.

Mimořádná daň z nadměrných zisků

V pátek 4. 11. by mělo proběhnout v Poslanecké sněmovně třetí čtení zákona o tzv. mimořádné dani z nadměrných zisků, na kterém by se mělo již hlasovat o konečné podobě a variantě zákona. „Aktuálně je v procesu schvalování několik návrhů, a tudíž by se měla vyjasnit budoucí podoba vlivu dodatečného zdanění na energetiky a banky. Důležité bude tedy rozhodnutí mimo jiné směrem k listovaným společnostem, jako jsou ČEZ, KB, Moneta či Erste Group,“ dodává Vaniček.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na úterní ISM průmyslu za říjen (oček. 50,0 po 50,9 bodech m/m), středeční zasedání FOMC, kde se očekává zvýšení o 75 b. b. a pokračování v jestřábí rétorice, čtvrteční podnikové objednávky za září (oček. +0,4 po 0,0 % m/m), ISM služeb za říjen (oček. 55,7 po 56,7 bodech m/m) a páteční měsíční data z trhu práce za říjen (oček. 190 po 263 tisících nových pracovních místech m/m).

V Německu se soustředí na páteční podnikové objednávky za září (oček. −1,0 po −2,4 % m/m). V Číně se zaměří na pondělní PMI průmyslu (oček. 49,7 po 40,1 bodech m/m) a služeb (50,1 po 50,6 bodech m/m) za říjen.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.