Oči investorů se upínají k USA

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

V tomto týdnu se bude nadále sledovat dění kolem bankovního sektoru. V ústředí pozornosti budou nejen vybrané americké bankovní domy, ale rovněž švýcarská Credit Suisse. Situaci bude dokreslovat středeční zasedání amerického FOMC, které by mělo přinést zvýšení sazeb o 25 bazických bodů na 5,00 % (horní pásmo). Sledovat se bude další postoj centrálních bankéřů, tedy jestli zmírní na pozadí posledních událostí svou dosavadní ostrou jestřábí rétoriku, či nikoliv.

„Dotazy zřejmě padnou i na stabilitu amerického bankovního systému, kde se domníváme, že by Fed měl dodat další jistoty a uklidnit situaci. Celkově jsme na příští týden nadále obezřetní a očekáváme volatilní obchodování s ohledem na další zprávy z bankovního sektoru,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru finančních analýz.

Pokračuje domácí výsledková sezóna

Na domácí scéně bude pokračovat výsledková sezóna. V úterý představí svá čísla za čtvrtý kvartál 2022 ČEZ. Očekáván je 139%meziroční nárůst EBITDA na 37,5 mld. Kč, čímž by mohl být překonán výhled samotné společnosti. Hlavním důvodem je růst cen elektřiny. Management by mohl představit návrh hrubé dividendy, kde počítáme se 111 Kč/akcii (11% hrubý div. výnos). „Naplnění naší projekce by mohlo být vzpruhou pro akcie,“ uvádí Milan Vaníček.

Ve čtvrtek zveřejní svá čísla za rok 2022 Colt CZ. Očekáván je 46,1% meziroční růst upravené EBITDA na 3,168 mld. Kč, což by odpovídalo plánu managementu dosáhnout EBITDA 3,0–3,3 mld. Kč, i návrh na hrubou dividendu ve výši 31,5 Kč/akcii (5,5% hrubý div. výnos). Management by měl představit i výhled na aktuální rok. Predikce je 17,9% r/r růst EBITDA na 3,74 mld. Kč. „Pokud se naplní naše projekce především na výhled na letošek, tak bychom očekávali pozitivní reakci trhu,“ dodává Vaníček.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční zasedání FOMC, kde se očekává zvýšení sazeb o 25 bazických bodů na 5,00 % (horní hranice rozpětí), ujištění investorů ohledně stability domácího bankovního systému kvůli problémům Sillicon Valey Bank a pravděpodobně lehké zmírnění odhodlanosti centrálních bankéřů v dalším ostrém zvyšování sazeb v závislosti na datech a vývoji aktuální situace a páteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za únor (oček. +1,5 po −4,5 % m/m).

V Německu se soustředí na pondělní průmyslovou inflaci PPI za únor (oček. 14,4 po 17,8 % r/r) a úterní indexy ZEW, které by měly ukázat na snížení optimismu v očekávání dalšího vývoje a stagnaci relativně slabého současného vývoje.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.