Propad libry a rostoucí geopolitické napětí

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Konec minulého týdne byl poznamenán bolestivým přizpůsobováním trhů na rostoucí úrokové sazby a na nová rizika. Nejvíce volatilní, až chaotická situace nastala ve Velké Británii, kde plán premiérky Liz Trussové na prudké snížení daní vyvolává obavu finančního trhu z rozpočtového deficitu, který dluhopisový trh nyní dokáže jen špatně absorbovat. To vyvolalo prudký růst výnosů na dluhopisech, propad kurzu libry a mimořádné středeční oznámení Bank of England o pozastavení prodeje aktiv. Není vyloučené, že britská fiskálně-měnová krize bude pokračovat i v příštích dnech.


Pokračujícím tématem je samozřejmě i evropská energetická krize, která byla dále prohloubena poškozením plynovodu Nord Stream I. Rusko pak dle očekávání v pátek oznámilo anexi čtyř ukrajinských regionů. „To bude způsobovat rostoucí geopolitické napětí, neboť Rusko může nyní vyhrožovat použitím jaderných zbraní na ‚obranu‘ anektovaných území,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

USA žijí  měnovou politikou Fedu

Za oceánem jsou trhy o poznání klidnější, nicméně americký akciový trh žije nadále hlavně měnovou politikou Fedu, jehož představitelné jsou stále neoblomní ve snaze potlačit inflaci i za cenu hospodářské recese.

Číslem příštího týdne bude páteční růst zaměstnanosti v USA za září, kde se očekává opět solidní číslo (+250 tisíc pracovních míst). To však může být pro akciový trh spíše negativní zprávou, neboť dobrá makroekonomická čísla jen utvrzují Fed ve zvyšování úrokových sazeb a odprodeji dluhopisů.

„Z těchto důvodů jsme na akciové indexy nadále opatrní a očekáváme do příštího týdne spíše pokračující korekci. Na českém akciovém trhu neočekáváme žádné významné korporátní zprávy,“ konstatuje Milan Vaníček.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomického pohledu začne týden americkým ISM v průmyslu za září (oček. 52,3 po 52,8 bodu). Ve čtvrtek budou analytici sledovat odhad změny zaměstnanosti v USA za září dle agentury ADP (oček. +205 tisíc po +132 tisících) a v Německu průmyslové objednávky za srpen (oček. −0,5 % m/m po −1,1 %). V pátek ráno budou v Německu zveřejněny srpnové maloobchodní tržby (oček. −4,1 % r/r po −5,5 %) a průmyslová výroba (oček. −0,5 % m/m po −0,3 %), ale hlavním číslem bude zmíněná změna zaměstnanosti v USA za září (oček. +250 tisíc po 315 tisících).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.