Týdenní komentář

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Dění na světovém trhu

Dle očekávání se investoři v uplynulém týdnu zaměřili na probíhající výsledkovou sezónu a průběžná makroekonomická data se zaměřením na americkou spotřebitelskou inflaci CPI. V rámci Evropy investory zaskočilo představení mimořádné daně na bankovní sektor v Itálii. Probíhající výsledková sezóna i v druhé půli pokračuje v lepším než očekávaném vyznění. Mezi zajímavé výsledky patřily například firmy jako Alibaba, Allianz či E.ON. Americká spotřebitelská inflace CPI za červenec vzrostla na 3,2 vs. oček. 3,3 po 3,0 % r/r. Za nárůstem stály technické faktory, jinak výsledky spíše ukázaly, že inflace trendově odeznívá. Tzv. jádrová inflace (bez cen energií a potravin) zpomalila dle oček. na 4,7 % r/r po 4,8 %. Tyto výsledky byly pro investory vzpruhou s výhledem mírnější restrikce měnové politiky. V rámci Evropy byli investoři negativně překvapeni představením mimořádné bankovní daně v Itálii, která by mohla zasaženým bankám způsobit zhruba 10% pokles čistého očekávaného zisku. V rámci bankovního sektoru a tentokráte v USA ještě zůstaneme, protože nepříznivá zpráva přišla od ratingové agenturu Moody´s, která snížila rating deseti americkým středně velkým bankám a uvedla, že by mohla snížit do budoucna rating i dalším větším bankám. Lepší vyznění výsledkové sezóny a příznivější makroekonomická data byla nahrazena děním v bankovním sektoru na obou stranách Atlantiku.

 

Konkrétně USA pak měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden o 0,3 % t/t slabší. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila týden téměř přesně beze změny. Domácí index PX klesl hlavně kvůli velké váze banky Erste (viz níže), a to o -0,46 % t/t na 1359,6 b.

 

Společnosti na BCPP

ČEZ představil výsledky za 2Q23, které překonaly odhady. Provozní zisk EBITDA (+91 % r/r na 29,8 vs. oček. 22,6 mld. Kč) i čistý zisk (+5 % na 11,5 vs. oček. 6,3 mld. Kč) výrazně překonaly očekávání trhu. Hlavním důvodem byly rostoucí ceny elektřiny a lepší prodejní mix. Management zároveň potvrdil celoroční výhled, kde očekává EBITDA v rozmezí 105-115 mld. Kč a očištěný čistý zisk na úrovni 33-37 mld. Kč. Firma potvrdila svůj zájem o koupi plynárenské distribuční sítě GasNet. O plánovaném prodeji společnosti ze strany současného majitele, kterým je konsorcium investorů vedené australským fondem Macquarie Asset Management, informovala média již v červnu tohoto roku. Společnost GasNet provozuje distribuční síť na celém území České republiky, s výjimkou Prahy (Pražská plynárenská) a Jihočeského kraje (EG.D patřící do skupiny E.ON), a vlastní 65 tisíc kilometrů plynovodů a obsluhuje více než 2,3 mil. zákazníků. Titul zakončil týden na 952 Kč (-0,3 % t/t).

 

Developer logistických ploch CTP NV oznámil za 1H23 čisté nájemní výnosy 268,3 mil. EUR (+26,8 % r/r). Růst byl tažen organicky o 7,5 % r/r, tj. hlavně indexacemi nájmů, ale i výstavbou nových ploch a akvizicemi. Šéf firmy Remon Vos uvedl, že zájem nájemníků a počty nových nájemních smluv ve 2Q výrazně vzrostly, přičemž nově uzavírané nájmy jsou cenami zhruba o 12 % r/r. Díky růstu nájemního výnosu i pozitivnímu přecenění ploch vzrostl upravený zisk na akcii za 1H o 20,5 % r/r na 0,36 EUR. Management potvrdil i výhled. Společnost oznámila mezitímní dividendu 0,25 EUR na akcii (vs. 0,22 EUR loni), a to s rozhodným dnem 15. 8. Trh v současnosti očekává finální dividendu za zbytek roku 0,28 EUR, což dohromady dává roční dividendu 0,53 EUR a hrubý dividendový výnos 4,3 % p.a. Čistá hodnota aktiv na akcii (NTA) dosáhla v polovině roku 14,84 EUR (na přelomu roku 13,81 EUR), tj. akcie se nyní obchoduje s cca 17% diskontem vůči této hodnotě. Titul zakončil týden na 307 Kč (+4,3 % t/t).

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo CTP (307 Kč, +4,3 % t/t), právě díky výše uvedeným dobrým výsledkům za první polovinu roku. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla Erste Group (-2,7 % t/t na 811 Kč). Evropské banky byly pod tlakem poté, co italská vláda v pondělí večer oznámila novou mimořádnou daň na domácí finanční ústavy. Z pražské burzy bývá Erste kvůli svému obchodování ve Vídni tradičně nejcitlivější na pohyby západoevropských bank.

 

Výhled na příští týden

Příští týden by se měl odehrávat v poklidnějším prázdninovém tempu. Investoři budou stále sledovat postupně doznívající výsledkovou sezónu, která by měla dokreslit celkové lehce kladné vyznění. Pozornost rovněž bude přitahovat středeční zápis z posledního zasedání FOMC, kde budou investoři rozklíčovávat možné další kroky americké centrální banky. Odhadujeme, že v zápisu nebude nalezeno více, než zaznělo na samotné tiskové konferenci po zasedání. Tedy, že si Fed nechává otevřená vrátka na případné další kroky měnové politiky, které budou závislé na průběžných makrodatech. Celkový pohled na příští týden by tak mohl být neutrální.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní maloobchodní tržby za červenec (oček. 0,4 po 0,2 % m/m), středeční průmyslovou produkci za červenec (oček. +0,4 po -0,5 % m/m) a zápis z posledního zasedání FOMC. V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW na srpen, které by měly ukázat stagnaci v očekáváních na velmi nízké úrovni a zhoršení hodnocení současné situace. V Číně se zaměříme na úterní průmyslovou produkci za červenec (oček. 4,3 po 4,4 % r/r) a maloobchodní tržby za červenec (oček. 4,2 po 3,1 % r/r).

 

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.