Umělá inteligence maluje Rembrandta a AirBnb nabízí noc u Gaudího

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Umělá inteligence maluje Rembrandta a AirBnb nabízí noc u Gaudího

I minulý týden se odehrálo hned několik věcí, které stojí za vaši pozornost. Oslo se chystá na velkolepé otevření nové obrovské galerie, v Amsterdamu umělá inteligence dokončuje slavnou malbu Rembrandta van Rijn a v Barceloně budete moct přes AirBnb strávit jednu noc v ikonické stavbě Antonia Gaudího.


Oslo otevírá staronovou Národní megagalerii

V Oslu se po sedmi letech stavebních prací velkolepě chystá otevření místní megagalerie (viz. úvodní obrázek), pod jejíž střechou se propojí sbírky tří zásadních institucí: bývalého Kunstindustrimuseet, Muzea současného umění a Národní galerie. Nová budova od německého architektonického studia Kleihues + Schuwerk má přes 54 000 metrů čtverečních, Norsko stála v přepočtu 600 milionů eur a mezi její hlavní lákadla bude patřit nejslavnější norský klenot: Munchův Výkřik. A protože sedm let čekání se vedení galerie zdálo příliš dlouhých, rozhodli se návštěvníky pustit do nového prostoru ještě před oficiálním otevřením expozic a nechat je tak nakouknout do zákulisí instalace výstav.

Umělá inteligence dokončuje Rembrandtův obraz

Noční hlídka Rembrandta van Rijn je jedním z nejslavnějších obrazů vůbec. Věděli jste ale, že jste ve skutečnosti celý obraz nikdy neviděli? Městští úředníci se totiž v roce 1715 rozhodli obraz přestěhovat do radniční galerie. Vybrané místo ale bylo příliš malé, a tak nezbylo nic jiného, než obraz jednoduše zmenšit a odřezat z něj okraje. Odstraněné části se nikdy nenašly, představu o původním obrazu ale máme díky kopii jiného umělce ze 17. století. Rijksmuseum, které má Noční hlídku ve svých sbírkách, se nyní rozhodlo dokončit chybějící částí. Zakázku nicméně nezadali školenému malíři, jak by se dalo očekávat, ale umělé inteligenci. Fascinující postup, jakým se stoj naučil vnímat a tvořit barokní umění, popisuje článek na ARTnews.

AirBnb nabídne noc v Gaudího ikonické stavbě

AirBnb v červenci nabídne jednu noc v Casa Vicens, jedné z ikonických staveb španělského architekta Antonia Gaudího. Casa Vicens vznikla mezi lety 1883 a 1885 jako vůbec první rezidenční dům tohoto slavného stavitele a v privátním užívání zůstala až do roku 2014, kdy se proměnila v muzeum. To se má změnit na jednu jedinou noc, kdy AirBnb nabídne jednomu šťastnému páru možnost obývat tento architektonický skvost. Jediné, co k tomu potřebujete, je hodně rychlý postřeh, solidní internetové připojení a taky jedno euro na zaplacení. Marketingovému oddělení AirBnb smekám klobouček.

cs-gau.jpeg

Milena Dopitová vystavuje v Motole

Přímo v areálu Fakultní nemocnice v Motole byla tento týden zahájena výstava Mileny Dopitové s názvem Zakázané uvolnění. Projektem Dopitová reaguje právě na nastalou situaci nouzového stavu, který do našich životů přinesl novou formu omezení. Autorka tento stav popisuje jako „zlý sen, z něhož se zatím nemůžeme probudit zpět do aktivně prožívaných dnů a vyjít třeba volně mezi lidi“. Samotná instalace má velmi výmluvnou podobu několika fotbalových branek postavených čelem k sobě tak, že se do nich nedá vstoupit ani z nich vystoupit.

cs-gau.jpeg

Cena Jiřího Bělohlávka má třetího laureáta

Česká filharmonie minulý týden na zámku Sychrov zakončila svou 125. sezónu. V rámci tradičního open-air koncertu došlo také na udílení Ceny Jiřího Bělohlávka, kterou filharmonie třetím rokem uděluje výjimečným umělcům do 30 let. V pořadí třetím laureátem Ceny se včera stal houslista a koncertní mistr Jan Mráček. Kromě filharmonie je Mráček členem komorního Lobkowicz tria i sólovým houslistou.

České filharmonii gratulujeme k zakončené sezóně (i včerejšímu příznivému počasí) a do té příští přejeme, aby se v Dvořákově síni zase mohla potkávat s posluchači tváří v tvář.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.