ČNB: Jestřábí komentáře z ČNB o dalším vývoji sazeb

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Viceguvernér ČNB Jan Frait  a člen bankovní rady Jan Procházka poskytli médiím rozhovory, které vyzněly směrem k přísnější měnové politice České národní banky (ČNB). Viceguvernér Frait v rozhovoru pro týdeník Euro uvedl, že v květnu sice hlasoval pro stabilitu sazeb, ale byl si velmi nejistý, zda jde o správný krok. Dokonce použil příměr, že to bylo u něho 51:49 ve prospěch stability sazeb. Podle Fraita je vývoj ekonomiky nakonec lepší, než se všichni obávali, a výsledkem je, že trh práce zůstává stále přehřátý. Frait se následně obává, že inflace zůstane na vyšších hodnotách, tj. nad inflačním cílem. Na druhou stranu Frait připouští, že v ekonomice je vidět působení vyšších úrokových sazeb, což se projevuje ve stavebnictví a u bank při poskytování nových korunových úvěrů. Jan Procházka za riziko také pokládá napnutý trh práce. Podle Procházky ekonomika sice oficiálně prošla recesí, ale ve vývoji to není tak patrné. V ČNB očekávali, že vyšší ceny energií zatlačí firmy k investicím a vyšší efektivitě, což trošku uvolní trh práce. Ale tento vývoj nenastal, protože firmy i domácnosti zadotovala vláda. Podle Procházky jsou firmy v dobré kondici, ziskové marže jsou velké a spotřebitelé jsou schopni platit vyšší ceny. Podle Procházky by se k tomu měla ČNB postavit, ekonomiku ochladit, trochu uvolnit trh práce a zkrotit inflaci. Procházka také pochválil posilující korunu, která pomáhá tlumit inflaci a současně vytváří tlak na růst konkurenceschopnosti.

Frait i Procházka se shodli na tom, že úrokové sazby by měly zůstat v české ekonomice delší dobu zvýšené a rychlé snižování není na pořadu dne. Podle Fraita by bylo dobré ponechat úrokové sazby nějakou dobu nad inflací. Nadále očekáváme, že ČNB na dalším zasedání (21. června) ponechá úrokové sazby beze změny (7,00 %), ale část bankovní rady bude opět hlasovat pro zvýšení sazeb. Zvýšení sazeb je sice možné, ale méně pravděpodobné (šance <50 %). Úrokové sazby ČNB (7,00 %) by na současné úrovni mohly vydržet nejen letos, ale také i do začátku příštího roku, a to kvůli vysokému růstu mezd.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.