Jeden těžký rok není důvod rezignovat. Ztráta trpělivosti může znamenat prohru

3-minutové čtení
J&T specialista
Karin Šoóšová
sdílení
Karin Šoóšová



Jeden těžký rok není důvod rezignovat. Ztráta trpělivosti může znamenat prohru
#Akcie

Je pravda, že rok 2022 byl pro většinu investorů masakr. Nebylo moc kam se schovat. Je ale jeden kalendářní rok správné období k bilancování? Možná dává smysl bilancovat naše osobní úspěchy za období jednoho roku. Na finančním trhu, především na tom akciovém, je to ale příliš krátká doba na hodnocení dosažených úspěchů. Investování není loterie, ale dlouhodobá záležitost. Jaký je tedy k hodnocení investic správný metr?


Slovy Mahátmy Gándhího: „Ztratit trpělivost může znamenat prohranou bitvu.“ Moudro jedné z nejvýznamnějších světových osobností bylo především o jeho vytrvalém boji za svobodu a spravedlnost. Svůj význam má ale ve všech oblastech včetně financí. Investování je někdy také boj, jak nám rok 2022 připomněl. Kdo tento boj předčasně vzdá, připraví se o možnost nakonec vyhrát.

Například americký akciový trh (na příkladu indexu S&P500) rok 2022 uzavřel se ztrátou −19,4% (měřeno v USD). Podobně na tom byly všechny regiony světa. Za posledních třicet let se vyskytly jenom dva kalendářní roky, které byly horší. Rok 2002 na konci prasknuté dot-com bubliny a rok 2008 poznačený realitní krizí v USA. Zcela jistě podobný výsledek žádného investora ke konci roku nepotěší. Nevyplácí se ale podlehnout nutkání horkou bramboru pustit a z akciového trhu utéct. Historie totiž ukazuje, že po velkém propadu zpravidla přichází také velmi rychlý návrat do pozitivních čísel.


Jeden těžký rok není důvod rezignovat. Ztráta trpělivosti může znamenat prohru


Jestli se na vývoj akciového trhu podíváme bez časových limitů kalendářního roku, je tendence rychlého oživění ještě výraznější. Graf níže ukazuje výnos indexu S&P500 za 12 měsíců, přičemž se toto období posouvá vždy o jeden měsíc (klouzavý roční výnos). Tento pohled mnohem svižněji reflektuje vývoj trhu než bilancování po kalendářních rocích. Je zřejmé, že klouzavě roční propady akciového trhu dokážou být opravdu brutální. Největší 12měsíční ztráta ve výši −45% se vyskytla v únoru roku 2009. V následujících měsících se ale akciový trh masivně vyšvihl, polovinu ztráty umazal do půl roku a na původní úroveň se dostal do dvou let. Kdo v únoru 2009 neudržel nervy na uzdě a své akcie prodal, přišel o možnost na následném vzestupu se podílet.


Jeden těžký rok není důvod rezignovat. Ztráta trpělivosti může znamenat prohru


Není tajemstvím, že z krátkodobého hlediska jsou akciové trhy volatilní. To ale neznamená, že musí investování do akcií být adrenalinovým sportem. Chování cholerického Mr. Market jsme se již věnovali v předešlém článku. Jestli investice v akciích pojmeme dlouhodobě, máme mnohem větší šanci na slušné zhodnocení. Kdo investuje na rok, může skončit v minusu s pravděpodobností 23%. V desetiletém horizontu je pravděpodobnost ztráty mnohem nižší, jenom 12%. Čím delší je náš investiční horizont, tím menší riziko tedy pro nás investice do akcií představuje.


Jeden těžký rok není důvod rezignovat. Ztráta trpělivosti může znamenat prohru


Odměnou za trpělivost a pevné nervy může být atraktivní zhodnocení investice. Kdo na americkém akciovém trhu vydržel 30 let (index S&P500 v USD v letech 1993–2022),vydělal v průměru ročně 7,5%. Jak lze vidět z tabulky výše, podobného výnosu lze v průměru dosáhnout také za kratší období. Mnohem vyšší je ale s rostoucí netrpělivostí šance, že nás Mr. Market podrazí.

Své investiční úspěchy bychom měli bilancovat za období několika let a určitě neházet flintu do žita po jednom nevydařeném roku. Ideálně by měl investor svou investici držet minimálně po dobu trvání jednoho celého hospodářského cyklu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.