ČNB bez změny sazeb a bez jasného výhledu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes podle očekávání jednohlasně (7:0) ponechala úrokové sazby beze změny na 7,00 % (2T repo). Celkově zasedání ovšem nepřineslo žádný výraznější posun, kdy a jak nastane obrat v měnové politice směrem k nižším sazbám.


Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes podle očekávání jednohlasně (7:0) ponechala úrokové sazby beze změny na 7,00 % (2T repo). Celkově zasedání ovšem nepřineslo žádný výraznější posun, kdy a jak nastane obrat v měnové politice směrem k nižším sazbám.

 

Strategie uvolňování měnové politiky

Guvernér Michl na tiskové konferenci sice uvedl, že bankovní rada diskutovala strategii snižování sazeb, ale žádné bližší detaily tohoto plánu nepředstavil. V prohlášení bankovní rada zopakovala, že pro další vývoj měnové politiky je zásadní, aby zpomalování inflace byl dlouhodobě udržitelný proces. Guvernér Michl uvedl, že by mu v příštím roce nevadila velmi nízká celková inflace například kvůli cenám energií, protože jádrová inflace (bez cen energií a potravin) zůstane zvýšená kolem 4 procent. Guvernér Michl uvedl, že bankovní rada bude vyhodnocovat nové údaje a všechny možnosti jsou otevřené. Ovšem na dnešním zasedání snižování sazeb vůbec nebylo na stole.

 

Výhled na sazby

Na dalším zasedání (2. listopadu) bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu, ale zlomovou informaci z této prognózy nelze čekat. Prognóza pravděpodobně doporučí snížení sazeb kvůli zpomalení inflace v příštím roce, ale bankovní rada dosud preferovala alternativní scénáře, že po 2 letech zvýšené inflace nejsou inflační očekávání tak ukotvena, jak předpokládá prognóza, což vyžaduje výší úrokové sazby.

 

Nadále za hlavní scénář považujeme, že ČNB své sazby ponechá do konce roku beze změny (2T repo 7,00 %) a začne je pomalu snižovat až na začátku příštího roku (únor/březen).

 

Finanční trhy absenci indikace dalších kroků vyhodnotily jako mírně jestřábí. Swapové sazby na peněžním trhu se zvedly o 10-15 bodů, sazba 5letého swapu se dostala na 4měsíční maximum (4,70 %).  Koruna k euru postupně posílila o 10 haléřů na 24,35 CZK/EUR.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.