Startuje výsledková sezóna, nejdříve v bankách

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Druhý týden roku se ponese již ve znamení zahájení výsledkové sezóny v USA. V pátek budou na pořadu dne velké bankovní domy jako JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup či Bank of America. Celkově jsou očekávání na výsledkovou sezónu za čtvrtý kvartál poměrně vlažná a byla již několikrát redukována směrem níže.


„Nakonec tedy nemusí být samotná čísla natolik špatná vůči očekávání, ale otazník visí nad výhledy. Jejich absence či zhoršení by mohlo přilákat prodejní objednávky. Celkově jsme na příští týden neutrální a až jeho závěr může přinést dle nás výraznější vzrušení,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

V závěru roku 2022 zastupitelé velkých bank reagovali na nadcházející rok oznámením propouštění, což mělo signalizovat přípravu na očekávané nepříznivé vlivy z ekonomiky. „Bude zajímavé sledovat, zda se tento výhled promítne i do projekcí hospodaření pro rok 2023,“ dodává Vaníček.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na čtvrteční data ze spotřebitelské inflace CPI za prosinec (oček. 6,6 po 7,1 % r/r) a páteční data spotřebitelského sentimentu měřeného univerzitou v Michiganu na leden (oček. 60,5 po 59,7 bodech m/m). V Německu se soustředí na pondělní průmyslovou produkci za listopad (oček. +0,2 po −0,1 % m/m) a páteční data o HDP 2022 (oček. 1,8 po 2,6 % r/r). V Číně se zaměří na čtvrteční data o průmyslové inflaci PPI za prosinec (oček. −0,1 po −1,3 % r/r) a spotřebitelskou inflaci CPI za prosinec (oček. +1,8 po +1,6 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.