Michal Semotan: Na trzích čekám mírnou korekci. Bude čas doplňovat portfolia

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Michal Semotan: Na trzích čekám mírnou korekci. Bude čas doplňovat portfolia
#Trendy#Akcie

Pražská burza za první pololetí performovala docela solidně. Ale platí to jen po započítání dividendy, myslí si zkušený investor a portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan. Podle něj na trhy přijde mírná korekce, která se projeví i u nás. „Bude vhodný čas na doplnění portfolia,“ dodává.


Více než 15 procent. Tolik by vydělal investor, který by na počátku letošního roku vsadil na pražskou burzu a nyní by vybíral zisky. Index PX-TR, tedy zahrnující dividendový výnos, si totiž od začátku ledna do dnešního dne připsal 15,1 procenta. Tím se vyrovnává nejvýkonnějším burzám světa. Příběh pražské burzy je však komplikovaný a může jít o jeden z posledních skvělých roků. Po očištění od dopadů dividend však výkon pražské burzy není tak vysoký, upozorňuje Michal Semotan z J&T Investiční společnosti. 

„Pražská burza si, vyjádřeno indexem PX, připsala za první pololetí něco okolo 6 %, to v porovnání s ostatními akciovým indexy není žádný zázrak. Pokud bychom ale přičetli dividendy, jsme na cca 15 %. To už je srovnatelné s hlavními trhy na světě, a tak má z mého pohledu zatím smysl mít české akcie nakoupeny.“


Banky poškodil skandál Credit Suisse

Na růstu burzy se podílely zejména akcie ČEZ, které pozitivně reagovaly na rekordní zisk společnosti v loňském roce, naopak negativně se na nich podepisovaly neustále spekulace o rozdělení společnosti, případně jejím odchodu z burzy. Naopak menší podíl na růstu zaznamenaly bankovní tituly, které v jiných letech představovaly významného hráče.

„Bankovní tituly byly zasaženy skandálem kolem SVB a Credit Suisse, a tak je jejich příspěvek k růstu indexu menší, než bych na začátku roku očekával. Takže ano, z tohoto hlediska většinu růstu odtáhl ČEZ, na druhou stranu to dle mého názoru nabízí nadále potenciál do budoucna – asi nejvyšší vidím na Erste,“ myslí si Michal Semotan. U akcií Erste počítá s možností prudšího růstu. V delším časovém horizontu je pak podle Semotana možné vsadit na ČEZ či Monetu. Další tituly mají smysl zejména kvůli stabilní dividendě. 

Naopak nové tituly zatím zkušený investor sleduje zpovzdálí.
„Prodeje druhého balíku akcií Pilulky, uvedení Footshopu přes historicky první SPAC ani mmcité jsem se neúčastnil. Důvodem je to, že zatím nechci rozšiřovat portfolio fondu o další tituly z méně likvidního segmentu pražské burzy. Uvidíme, jak od podzimu pomůže přechod na kontinuální obchodování, od toho si slibuji hodně a jsem rád, že k tomuto kroku pražská burza přikročila,“ vysvětluje Semotan, který řídí fond J&T Opportunity.


Příležitosti přijdou

V nadcházejícím období lze na trzích předpokládat korekci, která se může projevit i u nás, a v tu chvíli bude vhodný čas na doplnění portfolia. „Kdy to nastane? Těžko říci, toto nelze časovat. Ale ke konci roku očekávám růst poptávky po akciích, když investoři budou spekulovat na pokles úrokových sazeb v USA. Současné i potenciálně nižší ceny bankovních titulů považuji za vhodnou příležitost k navýšení jejich váhy v portfoliu,“ dodává Semotan. Podle něho tak mohou příležitosti přijít znenadání, protože korekce nastávají neočekávaně.

A kde můžeme očekávat největší příležitosti?
„Z evropských trhů se soustředíme na banky (UBS, Barclays, Alpha) a vybrané realitní tituly. Také některé komoditní společnosti nám nyní přijdou na zajímavých a pro nás atraktivních cenách (Vale, Freeport, BP, Repsol), přemýšlím tedy o jejich zařazení do portfolia, či navýšení jejich váhy. Na americkém trhu jsou technologické akcie opravdu vysoko, tam je to spíše na redukci a alespoň částečnou realizaci zisků. Přesto jsou společnosti, mimo skupinu největších big techů, které nám dávají do budoucna smysl a chceme v nich být zainvestovaní (zmíním Snowflake, Crowdstrike, Cognizant, Qualcomm). Velmi levné jsou z našeho pohledu výrobci tabáku, pro dividendové hráče opět zajímavá úroveň pro vstup či navýšení pozice. Také segment "pharma“ nám připadá poměrně levný, takže jsme navýšili pozice v Glaxu a Pfizeru,“ vyjmenovává Michal Semotan z J&T Investiční společnosti.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.