J&T Banka: ČR – Míra inflace postupně klesá, v únoru na 16,7 %

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



V únoru meziroční míra inflace očekávaně klesla na 16,7 % r/r (17,5 % v lednu).  Výsledek je jen mírně vyšší, než se očekávalo (oček. 16,5 %). Za zpomalením celkové inflace stojí hlavně bazických efekt, tj. současné ceny se srovnávají se zvýšenou základnou. 

 

Inflační tlaky ustupují velmi, velmi pomalu

Vůči lednu se index spotřebitelských cen zvýšil o 0,6 % m/m, což je po loňském únoru (+1,3 % m/m v únoru 2022) historicky druhý nejvyšší růst cen a trojnásobek toho, co je historicky obvyklý růst cen v únoru. Ovšem tentokrát za růstem nestojí jedna výrazná položka, ale růst je rozprostřen přes celý spotřebitelský koš. Na jednu stranu data ukazují, že inflační tlaky se zmírňují, ale na druhou stranu se ukazuje, že jde o velmi pozvolný proces a inflace na nízké hodnoty nesměřuje rychle. 

V únoru pokračoval relativně svižný růst cen potravin (0,7 % m/m), hlavně kvůli cenám zeleniny (13 % m/m), ale v meziročním srovnání tempo kleslo na 24,0 % r/r, což je nejnižší hodnota od září. K celkové inflaci (16,7 % r/r) potraviny přispívají více jak 4 procentními body. Z hlediska dynamiky je podobný vývoj třeba v restauracích, kde ceny vzrostly v únoru nadprůměrným tempem (0,8 % m/m), ale meziroční růst (23 % r/r) klesl na nejnižší hodnotu od loňského srpna. Významnější pokles cen v únoru nastal jen u ceny plynu (-1,6 % m/m). V meziročním srovnání ceny energií vykazují stále velmi vysoké nárůsty (46 % r/r) a jsou dominantní položkou celkové inflace (příspěvek 6,2 procentních bodů).

 

Pozvolný pokles míry inflace by měl pokračovat

V následujících měsících čekáme, že míra inflace bude do léta postupně klesat téměř každý měsíc o 1 procentní bod, když se bude projevovat vliv vyšší srovnávací základy loňského roku. Během léta by se míra inflace mohla dostat pod hranici 10 procent. Ovšem samotný cenový vývoj v letošním roce vykazuje známky jen pozvolného zpomalování, a pokud nedojde k rychlé změně, tak to ohrožuje plán ČNB, že v příštím roce se inflace vrátí na nízké hodnoty. Začíná růst riziko, že i po odeznění nákladových šoků (potravin, energie) zůstane inflace zvýšená kolem 4-6 procent. Celoroční průměrná inflace by měla být letos kolem 10-11 % (15,1 % v roce 2021). 

Nadále očekáváme, že ČNB na dalším zasedání (29. března) ponechá úrokové sazby beze změny (7,00 %). Stabilita sazeb ČNB by mohla vydržet nejen letos, ale i do začátku příštího roku. Koruna k euru se bez větší reakce obchodovala kolem 23,65 CZK/EUR.

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.