CPI PG: Prodej švýcarského střediska Crans Montana americkému Vail Resorts

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Společnost CPI Property Group (CPI PG) včera informovala, že se dohodla na prodeji svého 84% podílu ve švýcarském lyžařském středisku Crans Montana americké společnosti Vail Resorts.


Společnost CPI Property Group (CPI PG) včera informovala, že se dohodla na prodeji svého 84% podílu ve švýcarském lyžařském středisku Crans Montana americké společnosti Vail Resorts. CPI PG prodává kromě provozovatele a majitele vleků i lyžařskou školu a několik restaurací a dalších objektů. Podle CPI PG je hrubá transakční cena přes 100 mil. švýcarských franků, tj. přes 105 mil. EUR, zatímco valuace prodávaných aktiv v účetnictví CPI PG byla k 30. 6. 2023 cca 51 mil. EUR. Prodejní cena tedy přestavuje výraznou prémii nad účetní hodnotu. Výnos z prodeje využije CPI PG na splátky dluhu. Uvedenou divesticí by se CPI PG měla podle nás přiblížit 1 mld. EUR odprodaných aktiv z celkem 2 mld. EUR, které firma loni stanovila jako cíl na redukci dluhu. Zprávu hodnotíme mírně pozitivně vzhledem k prodeji aktiv nad účetní hodnotou.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.