Obavy z omikronu slábnou, na důležitosti nabývá měnová politika

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Informace naznačují, že nová varianta koronaviru omikron pravděpodobně nepředstavuje mimořádné nové riziko a že je zvládnutelná současnými léky a očkováním. Naopak výraznější bude podle v příštím týdnu téma zpřísňování měnové politiky.


Páteční údaj o spotřebitelské inflaci v USA 6,8 %, nejvyšší za téměř 40 let, zřejmě utvrdí americkou centrální banku Fed v potřebě rychleji zpřísnit měnovou politiku. Konkrétně může Fed oznámit na konci svého zasedání ve středu 15. 12. rychlejší ukončení nákupů aktiv (do března namísto do června 2022), aby mohl následně začít zvyšovat úrokové sazby.

O den později bude zasedat i Evropská centrální banka, nicméně ta opakovaně uvádí, že se zvyšováním sazeb spěchat nebude. U ECB se očekává ponechání nulových sazeb i nákupů aktiv beze změny.

„Výhled na zpřísnění měnové politiky v USA je negativní pro riziková aktiva jako akcie, a to podle nás může u investorů udržovat ostražitost. Proto máme na příští týden spíše neutrální výhled na vývoj na akciových trzích i navzdory odeznění nejvážnějších obav z varianty omikron. Na domácím trhu nečekáme v příštím týdnu žádné zásadní události,“ říká analytik Pavel Ryska.

Makroekonomický výhled

Makrodata budou v příštím týdnu soustředěna do jeho druhé poloviny. Ve středu budou investoři sledovat nejprve maloobchodní tržby (oček. +4,8 % po 4,9 % r/r) a průmyslovou výrobu (oček. +3,8 % r/r po 3,5 %) za listopad v Číně. Maloobchodní tržby za listopad budou poté zveřejněny i v USA (oček. +0,8 % m/m po 1,7 %) a ve čtvrtek tamtéž i průmyslová výroba (oček. +0,7 % po 1,6 % m/m).

Ve čtvrtek bude zveřejněn index nákupních manažerů v eurozóně za prosinec (oček. 54,2 po 55,4 bodu pro kompozitní index průmyslu a služeb) a v pátek bude v Německu následovat index ekonomické důvěry IFO, kde se čeká zhoršení z 96,5 na 95,2 bodu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.