Lednový efekt jako řemen

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Leden je pravým opakem loňského prosince. Trhy a investoři do akcií si usmysleli, že propadů bylo dost a teď pojedeme nahoru! Žádná velká fundamentální změna od prosince nenastala, ale i tak se akcie hřejí na výsluní – rozvinuté trhy od 1. ledna přidávají na indexech okolo +4 až +7 %.


Dobrá, není na trhu tolik obav z růstu úrokových sazeb, zpomalení ekonomik se bere jako fakt, ale není to disaster. Jednání o tarifech mezi USA a Čínou nadále probíhají s tím, že trh je živen spíše lehce optimistickými zprávami o tom, jak to dopadne. Občas se objeví trochu pesimismu, tak jdeme den dolů, a pak se to zase otočí. Ale to, jak tato jednání dopadnou, je zásadní.

Když dohoda bude, a tarify se sníží, bude to pro trhy jasný signál, že můžeme jít nahoru – pokud firmy doručí solidní čísla za 2018. Když však jednání ztroskotají, akciovému trhu nepomůže ani svěcená voda, natož dobrá čísla jednotlivých firem. To je nadále nejdůležitější faktor pro další vývoj. Vnitřně nějak věřím, že „Doník“ bude chtít ukázat, že se i s Čínou dokáže dohodnout, ale často už mě překvapil. Pokud mu tam nějaký čínský zástupce hne žlučí pořádně, může z toho být ještě polízanice. Tak se nechme překvapit.

Jestliže jsme psali o brutálním propadu v prosinci, je lednový růst také impozantní, a tak nějaký oddech na trhy přijít může, ať se stane cokoliv. Není proto úplně nejlepší doba jít nyní naplno na long, počkal bych si. Včera po zavření trhu reportoval svá čísla Apple a přes propad prodejů iPhonu trh ostatní čísla přijal v aftermarketu pozitivně.

Jak to vidím ve světě

Na americkém trhu jsem v posledních dnech vyprodal pozici na Micronu okolo 39 USD, když pohyb nahoru z prosincových minim byl poměrně rychlý. A to přesto, že vnímám, že cena tohoto papíru by měla být ještě výše, neustálé hrozby poklesu tržeb z Číny rozhodily nejeden titul, viz např. Nvidia.

Naopak jsem si těsně před čísly koupil American Airlines, kde by se mohly promítnout lepší náklady v podobě nižší ceny ropy, než se ještě loni na podzim čekalo – samozřejmě s určitým zpožděním. Pro změnu po číslech, kdy Freeport vyklesal lehce nad 10 dolarů, jsem si otevřel long pozici na tomto producentu mědi, který za poslední 3 roky výrazně snížil své zadlužení – ano, je to vlastně taková páka na cenu mědi. 

Když se vrátíme do Evropy, musím se zastavit u Voestalpinu. Producent prémiové oceli pro německé automobilky a další sektory, jako je např. energetika či letectví, předvedl za poslední 4 měsíce dva profit warningy, přestože ještě na konci září byl finanční ředitel usměvavý a říkal, že žádné mraky na obzoru nevidí. Chápu, že nás investory trochu lakovat musí, ale že bude polojasno, alespoň naznačit mohl. Pokles akcií Voestalpinu za poslední rok činí −45 %, což mi přijde dost, i když chápu, že rok 2018, resp. jeho začátek, ještě byl téměř růžový. Řada firem snížila doporučení na tento titul, ale i přes snížení výhledu mi přijde Voestalpine nyní zajímavě naceněný, jsem long a držím. Navíc dividenda 1,4 EUR je zajímavá a udržitelná.

Pohled na domácí akcie

Na domácím trhu je trochu živěji mezi bankami. Erste vyskočila k 800korunové hranici po oznámení výhledu 2018 nad úrovní očekávaného zisku a vyšší dividendy. Přesto obavy z dopadů zavedení sektorové daně v Rumunsku přetrvávají a na trhu se generují i nadále prodejci. Zatím stojím opodál, ale „watchuji to“. Moneta se posunula nad 75 korun, když se spekuluje o možné úpravě transakce Moneta-AirBank-HomeCredit tak, aby měla transakce větší podporu stávajících akcionářů Monety – to vnímám pozitivně!    

ČEZ se vyšplhal nad 555 korun. Elektřina se drží na rok 2020 na německém trhu okolo 50 EUR, přesto je to na cenu akcie zoufale málo, když víme, za co má ČEZ na 2019 prodáno. Trh nadále diskontuje cenu akcie rizikem dostavby jádra, resp. zahraniční kupci do toho nejdou tolik, jak by mohli, nebýt této obavy. Přestože jsme si již několikrát řekli, a „ČEZ guru“ nadále všude opakuje, samotný ČEZ se do výstavby ztrátových reaktorů pustit nemůže.  Rétorika politických elit je v tomto směru ale tristní, a když k tomu připočteme šéfíka společnosti, co zrealizuje svůj bonus přes akcie, ať ČEZ stojí na trhu cokoliv, nemůžeme se současné tristní situaci divit. Je to skoro k pláči. Škoda, že v ČEZu není větší soukromý vlastník, který by se mohl podílet na řízení společnosti.

A co dál?

Máme konec ledna, euforie asi trochu vyprchá, zcela zásadní je vývoj ve vztazích USA a Čína. Jak jsem řekl, bez dohody vlak, resp. akcie nahoru nepojedou.

Jsem mírný optimista, v portfoliu držím domácí tituly ČEZ a banky i podstřelené CETV, nadále mám i celou pozici RWE, neboť cena elektřiny podle mě musí jít v Německu nahoru kvůli plánu odstavování nejen jaderných bloků, ale postupně i uhelných. To by mělo do budoucna pomoci samozřejmě i ČEZu, proto jsem tento sektor skoro full long.  Domácí banky mám kvůli jejich pěkné dividendě. A pak je potřeba trh sledovat. Výsledky přinášejí zajímavé pohyby a pokaždé se nějaká možnost naskytne, teď ještě trefit tu pravou, respektive správný směr. Vždy se to nepovede, ale snad aspoň ve většině případů.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.