Martin Kešner: Propad investic se zastavil, střední Evropa táhne

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Martin Kešner: Propad investic se zastavil, střední Evropa táhne

Startupy jsou křehké společnosti a ekonomické propady je ohrožují více než stabilní firmy se zkušenostmi a silným kapitálovým zázemím. Startupy, do nichž se rozhodl zainvestovat fond J&T Ventures, však uplynulý rok zvládly se ctí a povedlo se jim získat nové investory i klienty zvučných jmen.


Jak se vede venture kapitálovému trhu ve světě sužovaném koronavirem?

Šok z pandemie a ochromení světových ekonomik, který se v první polovině roku 2020 výrazně projevil i na venture kapitálovém trhu, podle všeho velmi rychle odeznívá. Dle průzkumu Crunchbase se objem investic v Evropě loni nakonec meziročně snížil pouze o 4 procenta. O smazání většiny jarních ztrát se zasloužil především velmi silný čtvrtý kvartál, který ukazuje rostoucí důvěru v budoucnost. Převážil tak pohled na současnou krizi jako příležitost, kterou mohou dravé technologické firmy využít k rychlému růstu.

Zároveň je zřejmé, že se proměnila struktura investic a investoři si více vybírají, kam své peníze vloží. Zatímco celkový objem investic se prakticky nezměnil, snížil se jejich počet. Ubylo rizikovějších andělských a pre-seed investic do začínajících firem, které ještě negenerují tržby, a naopak se zvýšil počet větších kapitálových vstupů do stabilnějších startupů v pozdějších fázích rozvoje.

Jak se dařilo jednotlivým regionům?

Dobře si vedla střední a východní Evropa, nadále považovaná za atraktivní a dosud plně neobjevený region z pohledu západoevropských či amerických VC fondů. Dle reportu Vestbee tam v posledním čtvrtletí roku 2020 směřovaly na dvě stovky investic v celkové výši přes 550 milionů eur. Země CEE jsou zároveň skvělé místo pro ty, kteří chtějí být na začátku budoucích velkých úspěchů. Studie britské společnosti NimbleFins vyhodnotila Českou republiku jako devátou nejlepší evropskou zemi pro startupy, což je nejlepší umístění v rámci regionu střední a východní Evropy. Dále podle průzkumu CEO Magazine patří Polsko a Česká republika do TOP 10 nejvhodnějších zemí na světě pro investice v postcovidové éře. Americký VC investor Tim Draper (DFJ) spatřuje ideální načasování pro investice v rámci regionu střední a východní Evropy.

Hned tři státy z regionu navíc patří mezi desítku zemí s nejlepšími vývojáři – Česká republika, Maďarsko a Polsko. Pokud jde o jednotlivé sektory, nejsilnější jsou místní technologické firmy v oblasti mobility, fintech, retailu, proptech, marketingu a vzdělávání. Většina projektů je postavena na využití nových poznatků v rámci umělé inteligence, strojového učení a pokročilé datové analytiky. Největší investice čtvrtého kvartálu 2020, konkrétně 150 milionů eur, získala estonská přepravní aplikace Bolt.

Kde vidíte na trhu příležitosti?

Z pohledu venture kapitálu je nejnižší míra využití venture kapitálu v zemích jihovýchodní Evropy, proto firmy v tomto regionu představují vysoký investiční potenciál. V posledních letech se dostávají i do hledáčku západních fondů, nejenom kvůli kvalitním technologickým řešením, ale i z důvodu nižších valuací v porovnání se Západem. Na atraktivitě regionu přidává i kvalitní technické vzdělání a nižší mzdové požadavky ve srovnání s USA či anglosaskými zeměmi. Plný potenciál mladých technologických firem v jihovýchodní Evropě se projeví v následující dekádě, už nyní je však třeba být ve správný čas na správném místě.

Co důležitého se událo ve fondu J&T Ventures v posledním čtvrtletí loňského roku?

Ve vztahu k investorům byl ve čtvrtém čtvrtletí opět zahájen fundraising, který byl před rokem na jaře dočasně

 zastaven v důsledku opatření na boj s covidem-19. Počátkem října byla uveřejněna výzva k úpisu na stránkách administrátora fondu, společnosti AMISTA, investiční společnosti. Toto upisovací období potrvá do 31. března, případně kratší dobu, pokud dojde k dřívějšímu dosažení cílové částky.

Jak si fond stojí nyní?

Aktuálně investovalo do fondu 68 investorů, jejichž celkový kapitálový závazek činí 794 milionů korun. Za více než rok jsme investovali do osmi technologických firem prostředky ve výši 110 milionů korun, v případě splnění byznysových milníků se tato částka navýší v dalších investičních tranších o 63 milionů korun. V letošním lednu proběhlo splacení prvního kapitálového vkladu, jehož se zúčastnili všichni stávající investoři. Někteří i využili aktuální druhý úpis a navýšili tak svoji investici ve fondu. Aktuálně kromě České republiky máme v pokročilé fázi rozjednané zajímavé investiční příležitosti v Chorvatsku a Slovinsku.

Zatím poslední investicí je společnost Born Digital, která vyvinula nástroje pro automatizaci komunikace se zákazníky postavené na umělé inteligenci pro češtinu a slovenštinu, ale i další světové jazyky. Přečíst jste si o ní mohli již v únorovém čísle novin.

A jak se daří dalším startupům ve fondu? Povedlo se pro ně získat další investory?

Nové investiční kolo uzavřel český startup Live Penalty, který fotbalovým fanouškům z celého světa umožňuje vystřelit penaltu z mobilního telefonu na reálného brankáře. Tímto milovníkům fotbalu přináší netradiční zážitek, který propojuje virtuální svět s realitou. Do firmy se rozhodl investovat nově vzniklý investiční fond JARO Capital, za kterým stojí spoluzakladatel Beat Games Jaroslav Beck a Čechoameričan Robert Kyncl, obchodní ředitel YouTube. Ti k sobě jako posilu přizvali také hongkongského podnikatele a filantropa Richarda Li, který v roce 1989 založil první asijskou satelitní televizi Star TV. Investici poskytl rovněž fond J&T Ventures II, který do Live Penalty vstoupil již na jaře spolu s fotbalovým reprezentantem Jakubem Janktem.

V rámci seedového investičního kola společnost získala 50 milionů korun, které půjdou především do rozšíření vývojářského týmu. Cílem je, aby Live Penalty mohla netradiční zážitky propojující virtuální svět s realitou nabízet hráčům odkudkoli na světě 24 hodin denně.

Co startup Daytrip? Pro cestování nebyly vloni moc příhodné podmínky.

Cestovatelský startup Daytrip navzdory dramatickým dopadům pandemie na celý sektor získal další kapitál na svůj rozvoj. K dosavadním investorům J&T Ventures a Nation1 se nově připojuje pražský venture fond Pale Fire Capital, za nímž stojí zkušený investor Jan Barta. Peníze budou použity na další vývoj produktu a přípravu pozice pro nový růst cestovatelského trhu.

Společnosti se v roce 2020 podařilo uřídit cash flow i v rekordním čase refundovat zrušené rezervace a posílit tak důvěru zákazníků. Díky tomu má skvělou pozici pro opětovný růst cestování v příštím normálu. Daytrip nabízí své služby ve více než 60 zemích na pěti kontinentech, nejnověji jsou unikátní poznávací jízdy s místními řidiči dostupné v USA. V minulém roce odbavil přes 100 tisíc cestujících při obratu 400 milionů korun.

Daří se ale i dalším startupům. SprayVision před koncem roku uzavřel jednání o dodání technologie společnosti Plastic Omnium, jednomu z největších výrobců nárazníků se 130 továrnami, zahájil projekty pro BMW či americkou Teslu. Dodal první technologie do USA i bez možnosti tam cestovat a dořešil vývoj technologie pro transparentní laky. Yieldigo zapracoval na marketingu a ozvaly se mu firmy jako Levi's, Ozon nebo ruská síť 36.6 Pharmacy veliká jako celý evropský Dr. Max. Neuron soundware využil loňský rok pro vylepšení produktů, posílení týmu a uzavřel nová partnerství, která již přinesla nové zákazníky. Všechny startupy ve fondu tedy rok 2020 s ohledem na všechny okolnosti úspěšně zvládly.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.