Tento týden bude patřit centrálním bankám

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Ve středu bude zasedat FOMC, kde se sice zvýšení sazeb neočekává, ale stále je zde šance (zhruba 30 %), že k němu může dojít. „Očekáváme, že si Powell stále nechá prostor pro možné zvýšení i pro příští zasedání. Měl by zopakovat, že zvýšené sazby by měly na trhu zůstat přinejmenším do konce roku. Takový scénář by měl být pro trh neutrální,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Čtvrteční ECB zvýší sazby o 25 bazických bodů (4,0 %), ale zřejmě již doručí o něco méně jestřábí komentáře hlavně směrem ke zvyšování sazeb. I toto by měl být pro trh neutrální scénář. „Očekáváme, že jakékoliv jen mírně holubičí vyznění by trh přijal pozitivně. Samozřejmě s důrazem na důvod podobné rétoriky,“ dodává Milan Vaníček.

Ve čtvrtek (15. 6.) se budou akcie Colt CZ obchodovat naposledy s nárokem na hrubou dividendu 30 Kč/akcie. Technicky dojde v pátek 16. 6. k převážení hned několika indexů jako CECE, FTSE či například PX, což s sebou většinou přináší zvýšenou aktivitu investorů s potenciálem i zvýšené volatility.  

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za květen (oček. 4,1 po 4,9 % r/r), středeční zasedání FOMC, které by zvýšení sazeb sice nemělo přinést, ale ponechá si otevřený konec na příští zasedání, čtvrteční maloobchodní tržby za květen (oček. 0,0 po 0,4 % m/m), průmyslovou produkci za květen (oček. 0,1 po 0,5 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na červen (oček. 60,0 po 59,2 bodech m/m).

V Německu se soustředí na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za květen (oček. potvrzení 6,1 % r/r) a indexy ZEW na červen, které by měly vykázat zhoršení jak v hodnocení současné situace, tak v očekávání. V Číně se zaměří na čtvrteční průmyslovou produkci za květen (oček. 3,5 po 5,6 r/r) a maloobchodní tržby za květen (oček. 13,7 po 18,4 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.