Cestování, které mění životy

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Cestování, které mění životy

Dovolená na safari už dnes není žádným luxusem a ztrácí punc dobrodružství. Nasednout do terénního auta a s průvodcem projíždět po rezervaci po pár dnech připomíná výlet do zoo. Existuje však možnost poznat exotickou přírodu zblízka, žít příběhy ohrožených zvířat a k tomu pomáhat. Jmenuje se „placené dobrovolnictví“.


Placené dobrovolnictví není klasická dovolená ani klasická charita. Tento koncept je populární především v Británii, USA nebo Německu. Funguje tak, že odjedete jako dobrovolník do vybrané organizace, která se zabývá pomocí a ochranou zvířat. Vybrat si můžete zvířata žijící na souši i v oceánech. Většinou se bude jednat o kriticky ohrožené druhy zvířat, jako jsou nosorožci, sloni, opice, želvy nebo třeba velryby. Na místě se zapojíte do každodenního chodu organizace. Za tento pobyt zaplatíte, jako byste byli na dovolené.

Proč byste za pobyt měli platit, když pro organizaci budete pracovat? To je typická otázka, kterou si pokládá téměř každý. „Organizace většinou fungují na základě entuziasmu. Potýkají se s nedostatkem pracovních sil i financí, negenerují žádné zisky, a nemají tedy z čeho zahraniční dobrovolníky platit. Jako placené síly využívají jen místní lidi, aby jim zajistili prostředky na obživu,“ vysvětluje Pavlína Salaba, ředitelka J&T Concierge.

Peníze, které od vás získají, jdou na ubytování a jeho údržbu, stravu, dopravu v místě, bezpečnostní opatření, ale také na péči o zvířata či rozvoj nových projektů. Za své peníze na oplátku dostanete jedinečné zážitky jako na dovolené a navíc dobrý pocit, že jste přispěli k záchraně ohrožených zvířat. Cena za pobyt rozhodně není přemrštěná, obvykle nepřesáhne částku 15 tisíc korun za týden. Cena nezahrnuje letenku,“ dodává Salaba.

Absolvovat dobrovolnickou stáž v zahraničí se vyplácí, zvláště dětem z Velké Británie. Abyste po ukončení studia získali prestižní zaměstnání, považuje se tato zkušenost za nepsanou podmínku.

Spousta práce, ale i čas na odpočinek

Organizaci, které chcete pomáhat, si vyberete podle zaměření sami. Pak ale musíte počítat s tím, že budete úkolováni a vykonávat běžné práce, které budou potřeba. Nebudete se tedy jen dívat pod ruce ostatním jako na exkurzi, ale využijete i ty vlastní. Práce to bude určitě pestrá. Zapojíte se třeba do budování ochranných zdí, ohrad nebo protipytláckých pastí, přípravy krmení nebo čištění pláží, ale místní vás přiberou i k monitorování zvířat a péči o mláďata. Některé organizace realizují i vlastní výzkum, na kterém se můžete podílet. Součástí pobytu je rovněž zajištění vzdělávání, kde se dozvíte více informací o záchranném projektu a jeho smyslu i zajímavosti o místní flóře a fauně.

Ve volném čase bude jen na vás, jak se ho rozhodnete využít – jestli si zajedete k moři, budete se učit místní jazyk nebo pojedete do města poznávat místní kulturu. Některé organizace pro své dobrovolníky připravují jako formu poděkování i výlety do okolí.

Čtyři hvězdičky nečekejte

Ubytování může být hodně jednoduché v bungalovech nebo prostorných stanech přímo v rezervaci, ale i na místní poměry docela „luxusní“ ve zvláštní vesničce pro dobrovolníky, kde nechybí ani bazén, pračka, televize a wifi. Minimálně sprcha je však standardem. Organizátoři úroveň ubytování nijak neskrývají, často ho i podrobně nafotí, aby předešli případným nedorozuměním.

Co se po vás požaduje

Každá organizace také předem avizuje, jaké má požadavky na dobrovolníky. Většinou je to věk 18 až 55 let, fyzická kondice a základy angličtiny. Do některých projektů se mohou zapojit i děti od 12 let, ovšem v doprovodu dospělé osoby. Fyzická kondice pak neznamená, že je práce vhodná jen pro muže. Spíše tím chtějí naznačit, že člověk by neměl mít výraznější zdravotní omezení a musí být schopen snášet místní klimatické podmínky (teplo, vlhkost).

„Některé odvážnější rodiny jezdí za tímto dobrodružstvím i s daleko mladšími dětmi. Právě teď se na cestu vypravuje několikačlenná rodina, která s sebou bere i tříletou dceru a další dvě děti mladší 12 let. V tomto případě fungují v jiném režimu,“ popisuje čerstvou zkušenost Pavlína Salaba.

Mezi doporučeními pak najdete i informace o vízech, vhodném očkování a pojištění. Někde budete třeba mezi lokalitami přelétat vrtulníkem, a proto je nutné tento druh dopravy zohlednit v cestovním pojištění. Minimální doba pobytu jsou dva týdny, většina organizací ale preferuje kvůli délce zaškolení pobyt trvající tři a čtyři týdny.

Vzhledem k tomu, že pandemie extrémně zasáhla i tato místa, do organizace nelze vstoupit bez očkování. Covid-19 je přenosný i na zvířata a několik z nich muselo být utraceno.

Poraďte se s odborníky

J&T Concierge vám pomůže s výběrem prověřené organizace, zajistí výhodné letenky, zprostředkuje očkování i pojištění. Pokud si budete chtít v dané zemi pobyt prodloužit a trochu ji poznat, naplánuje vám vhodnou trasu, zajistí ubytování nebo třeba služby průvodce.

Čekají vás zážitky přímo magické

„Pokud se rozhodnete do tohoto dobrodružství zapojit, určitě nedoporučujeme vyjíždět na vlastní pěst. Organizaci je nutné dostatečně prověřit, aby dodržela to, co slibuje,“ upozorňuje Salaba. Na internetu se dají dohledat zkušenosti účastníků. Jejich nadšení bude často nakažlivé. Mnozí se do exotických míst opakovaně vracejí a pro své zážitky mají slova jako magické, dojemné či opravdové. Po návratu se pak řada z nich rozhodla v pomoci zvířatům pokračovat. Pomáhání totiž posiluje, obohacuje a nabíjí. Přemýšlíte-li o originálním dárku pro svoji rodinu nebo partnera, možná je právě toto zajímavý tip.

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.