Makro: ČNB opatrně zahájila cyklus snižování úrokových sazeb

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Ve čtvrtek bankovní rada České národní banky (ČNB) podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů na 6,75 % (2T repo). Hlasování bylo jednohlasné (7:0). ČNB držela úrokové sazby rok a půl beze změny a nyní oficiálně zahájila cyklus snižování úrokových sazeb. Ovšem následné prohlášení i tisková konference guvernéra ČNB Aleše Michla naznačily, že snižování úrokových sazeb v příštím roce bude spíše pozvolné. Bankovní rada se bojí několika pro-inflačních rizik, chce snižovat sazby postupně a nic neuspěchat. Guvernér Michl na tiskové konferenci uvedl, že snižování sazby bude pomalejší, než naznačuje současná prognóza ČNB. Guvernér opakovaně zdůraznil, že bankovní rada chce zůstat jestřábí a může proces snižování sazeb i přerušit kvůli nepříznivému vývoji inflace. Důležitým ukazatelem bude jádrová inflace, která pokud se začne rychleji a stabilně vracet k úrovni 2 %, tak pokles sazeb může zrychlit. Nadále za hlavní scénář považujeme, že ČNB sazby bude snižovat pozvolna (o 25 bazických bodů) a na konci roku 2024 očekáváme 2T repo kolem 4,75 %. Peněžní trh zaceňuje prudké snižování úrokových sazeb ČNB k úrovni 3,25 % na konci příštího roku. Koruna k euru v reakci na rozhodnutí oslabila o 10 haléřů na 24,6 CZK/EUR. Sazba 2letého úrokového swapu poklesla o 10 bodů na 4,45 %, což je nejnižší úroveň od února 2022.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.