Martin Cakl: Herní firmy na burze výrazně rostly. Potenciál mají stále velký.

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Martin Cakl: Herní firmy na burze výrazně rostly. Potenciál mají stále velký.
#Trendy#Akcie

Kde jsou v současnosti velké investiční příležitosti? Na jejich vyhledávání se v J&T Investiční společnosti zaměřuje i Martin Cakl. Jedním z trhů, kde lze očekávat výrazný nárůst, je podle něj herní průmysl. Jaká má tento trh specifika? A lze investovat i do českých firem? Nejen na to odpovídá Martin Cakl.



Jak velký trend gaming v současnosti je? Lze jej srovnat třeba s filmovým průmyslem?

Kdybychom se na herní průmysl podívali optikou tržeb tak ročně generuje přes 4,5 bilionu korun, což je přibližně dvojnásobek toho, co generuje filmový a hudební průmysl dohromady.

 

Pro které investory je nyní tato oblast vhodná?

Pro investory, kteří hledají růstová aktiva. Herní společnosti jsou součástí veřejných trhů už celou řadu let a některé z nich za posledních 5 let vrostly na ceně přes 100 % (například Activison, Sony, Nintendo), zatímco širší indexy rostly „jen“ o desítky procent. Paradoxně pro herní svět byl covid prospěšný, ale dle mého názoru herní společnosti i nadále skýtají velký růstový potenciál. 


Jakým způsobem je nyní možné do gamingu investovat?

Řada herních společností nebo firem, které mají silnou herní stopu, jsou k mání na veřejně obchodovaných trzích. Například v Číně, Japonsku, Evropě a Spojených státech.


Kdo je na tomto trhu lídrem? A má cenu i do těch největších firem investovat?

Mezi největší firmy na herním trhu patří Sony, Microsoft, Tencent, Nintendo, Activision Blizzard, Electronic Arts nebo Take Two Interactive. Mimochodem všechny zmíněné firmy se obchodují na veřejných trzích.


Existují také české investiční příležitosti v gamingu?

Ne přímou cestou, ale největší lokální vývojářské studio Bohemia Interactive je částečně vlastněno čínskou firmou Tencent, jejíž akcie se dají koupit v Hongkongu i New Yorku. Další známe české studio Warhorse je vlastněno skupinou Embracer, jejíž akcie se prodávají ve Stockholmu.


Jsou nějaká specifická rizika spojená s investicemi do gamingu?

Rizika investic do herních společností jsou podobná jako u jiných firem, jen bych vypíchnul, že mají typicky více sezonní tržby dané dlouhodobým vývojem her a rychlým nástupem tržeb hned po vydaní daného titulu.


Zaklínadlem i lákadlem pro investory je dnes umělá inteligence. Jak se v tomto odvětví projevuje?

Jsem si jistý, že vývojáři ve svých hrách strojové učení využijí, ale zatím nemám konkrétní příklady.


Martin Cakl je portfolio manažer J&T Investiční společnosti. Zabývá se hledáním investičních příležitostí, tvorbou a zlepšováním investičního procesu, ale také čtením, psaním a dalšími činnosti s cílem zhodnotit prostředky klientů i JTFG.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.