Do francouzského Bordeaux (nejen) za skvělým vínem

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Do francouzského Bordeaux (nejen) za skvělým vínem

Nastává období dlouhých a chladných večerů, které si mnozí z nás zpříjemňují sklenkou dobrého vína. J&T Concierge přináší cestovatelské a zážitkové tipy z francouzského Bordeaux, kam se musí alespoň jednou za život vypravit každý milovník převážně červených odrůd.


Neexistuje roční období, kdy by v Bordeaux nebylo hezky. Let z Prahy sem trvá něco málo přes dvě hodiny. Pokud máte více času a preferujete různorodé cestování, můžete letět do Paříže a odtud se vydat vlakem TGV. Má to svoje kouzlo a kromě lehkého dobrodružství stihnete ještě nákupy na Champs-Élysées.

Zastavte se u nás

Asi 10 minut autem od historického centra Saint- Émilion, jež je uvedeno na seznamu UNESCO, se nachází Château Teyssier, které patří JCP Maltus, o jehož příběhu se dočtete v rozhovoru s Tommasem Pezzatem v tomto čísle.

Zrekonstruovaný zámeček z počátku 18. stoletídýchá pravou atmosférou francouzského venkova. Hned po příjezdu máte pocit, že se tu zastavil čas a nikam nemusíte spěchat. Château se neprovozuje jako klasický hotel. Nenajdete tu standardní recepci, neočekávejte ani portýry nebo výtah. Vládne tu rodinná atmosféra, o kterou se postará mimo jiné milý personál, který vám například naservíruje čerstvé croissanty ke snídani venku přímo pod rostlý strom. Užít si tu můžete i klasickou ochutnávku vín, prohlídku výroby i servírovanou degustační večeři s párováním těch nejlepších ročníků vín z produkce Château Teyssier.

Ubytovat se lze ve dvou dvoulůžkových apartmánech přímo v budově nebo si vyberete jeden ze čtyř pokojů, které se nachází v bezprostřední blízkosti terasy s bazénem.

„Určitě nevynechejte návštěvu našeho nedalekého vinařství Château Le Dome, které je dílem věhlasného architekta Normana Fostera. Stavba připomínající vesmírnou loď, která byla dokončena začátkem léta 2021, nabízí třistašedesátistupňový výhled na terroir přilehlých vinic,“ doporučuju Pavlína Sala, ředitelka J&T Concierge.


Kde se najíst

Restaurace Les Belles Perdrix se nachází na kopci ve vinařství Troplong Mondot, které nedávno povýšilo do prestižní kategorie Premier Grand Cru Classé a má údajně jeden z nejhezčích výhledů na Saint- Émilion. O kvalitě gastronomického zážitku jasně hovoří michelinská hvězda, kterou získal šéfkuchař David Charrier. Jeho vyhlášené menu si nejlépe vychutnáte se sklenkou vína na terase, odkud jste pouhých pár metrů od samotných vinic.

Kam na návštěvu

Vyhodnotit, které vinařství spadá do kategorie „must see“, je velice individuální. Pokud jedete do Bordeaux, neřiďte se trendy, ale tím, co vám chutná a co je vám blízké. „Jestliže máte rádi venkov a preferujete rodinné prostředí, navštivte Château Pitray, který sice na první pohled vypadá velmi honosně, ale ve dveřích vás uvítá samotný hrabě, který vás vezme doslova k sobě do kuchyně, kde vám uvaří oběd jeho sestra, a vy máte pocit, že patříte do rodiny,“ dává zajímavý tip Pavlína Salaba.

Oproti tomu Château Pavie nebo Château Cheval Blanc jsou místa, která vás okouzlí svojí noblesou, smyslem pro detail a architekturou, v níž narazíte na úžasné kombinace moderny s tradicí. Baví-li vás výroba vína a chtěli byste vidět, jaké se v současnosti používají ty nejmodernější technologie, nenechte si ujít prohlídku a ochutnávku v Château Haut-Bailly, kde veškeré výrobní procesy řídí přes aplikace.

„Většina château přijímá návštěvy pouze po předchozí domluvě přes obchodního partnera. Zásadní tedy je, abyste ještě před cestou měli předem domluvené ochutnávky,“ upozorňuje Salaba.

Co ještě zažít

Jihozápadní Evropa je oblíbenou cílovou destinací surfařů, a to i úplných začátečníků. Každý rok na podzim hostí pobřeží několik prestižních surfařských soutěží a festivalů. Na své si přijdou i golfisté, kterým lze doporučit hru na Golf du Médoc. Hřiště bývá zařazeno mezi nejlepší ve Francii a jeho terén nutí každého hráče důkladně rozmýšlet před každou ranou.

Asi nejúžasnější panoramatický pohled na Arcachonský záliv poskytuje vrchol písečné duny Pilat. Úctyhodných 2700 m dlouhá a přes 100 metrů vysoká duna je přírodní úkaz, kam také bohužel během sezóny míří i tisíce turistů denně. Pokud chcete méně lidí, musíte si přivstat. Na duně se dá dokonce lyžovat a určitě narazíte i na paragliding. Kousek od tohoto místa se nachází písečný přesyp, který díky větru a proudu mění neustále svůj tvar. Pokud někomu ukážete z toho místa fotky, nebude věřit, že jste nebyli v Karibiku. Dostanete se tam pouze lodí nebo kyvadlovou dopravou.

„Nezapomeňte si rovněž zajet na čerstvé ústřice do vesnice Gujan-Mestras, kde za tuto delikatesu zaplatíte směšné peníze oproti těm, za které si běžně objednáváte v restauraci. Objednat si lze i soukromou loď s vlastním rybářem,“ popisuje Pavlína Salaba.

Bordeaux je také plné cyklostezek, a tak pokud byste si chtěli od vína udělat krátkou pauzu, můžete objevit část z přibližně 220 kilometrů tras, které jsou často lemovány borovicemi nebo oceánem.

Tip Pavlíny Salaba

Pokud se chystáte do Bordeaux, spojte cestu s návštěvou přilehlé oblasti Cognacu, kde se nachází koňakový dům Bache Gabrielsen, u kterého jsme pro vás schopni zařídit privátní sud, jenž ponese vaše jméno na zlatém plíšku. Sud si můžete (a nemusíte) vlastnoručně naplnit či nalahvovat. Vlastní koňak nebo lahev archivního Bordeaux může být jeden z krásných dárků na letošní Vánoce.

J&T Concierge vám pomůže naplánovat vaši cestu za vínem od začátku až do konce. Samozřejmostí je zprostředkování degustací ve vybraných vinařstvích nebo nákup a poradenství v oblasti vín. Doporučí vám zajímavé tematické kurzy nebo dá tipy na vyhlášené vinařské akce u nás i po celém světě.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.